Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în perioada noiembrie 2008 - ianuarie 2009

Publicat: 24 noiembrie 2008 - 00:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici hidro-termice din aer şi sol: Per ansamblu, în luna noiembrie va predomina în general o vreme normală sub aspect termic, la nivelul întregii ţări. Temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa între 1 şi 8oC, valori apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, cu excepţia unor areale din vestul ţării, unde regimul termic poate fi mai scăzut decât mediile multianuale. Temperaturile maxime din aer se vor încadra între 6 şi 11oC.

Click pe poza pentru galerie!

Pe majoritatea suprafeţelor agricole se prognozează cantităţi de precipitaţii apropiate de normele climatologice, predominant sub formă de ploaie, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. Izolat, în nord-vestul şi estul ţării, regimul pluviometric poate fi excedentar. Local, sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în a doua parte a intervalului.

Regimul termic al aerului pe parcursul lunii decembrie se va situa în limite normale, pe aproape întreg teritoriul agricol, cu temperaturi medii diurne ale aerului care vor oscila între -4 şi 3oC. Maximele din aer vor fi cuprinse între 0 şi 6oC, iar în intervalele calde, posibil mai ridicate, peste 10oC, în regiunile sudice. Minimele din aer vor oscila între -8 şi 1oC, iar în zilele cele mai reci se pot înregistra valori mai scăzute (<-15oC), în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării semnalându-se brumă şi îngheţ la suprafaţa solului.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitaţii per ansamblu normale, în cea mai mare parte a zonelor agricole, iar în vest, centru şi nord, cantităţile de apă vor putea fi însemnate. Local, vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură.

Luna ianuarie se va caracteriza în general printr-o vreme uşor mai caldă decât normalul perioadei, în majoritatea regiunilor agricole. Regimul termic mediu diurn al aerului va avea valori cuprinse între -8 şi 1oC, abaterile pozitive fiind de 1...3oC, la nivelul întregului teritoriului agricol. Temperaturile maxime din aer vor oscila între -2 şi 4oC, în aproape toate zonele agricole, local se vor înregistra valori mai ridicate, până la 10oC, îndeosebi în sudul ţării. Minimele se vor situa între -9 şi -2oC, în cea mai mare parte a regiunilor, valori mai scăzute (-20...-10oC) semnalându-se în intervalele reci, în special în depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde se va înregistra fenomenul de îngheţ al solului.

Sunt posibile precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, însoţite temporar de unele intensificări ale vântului, izolat fiind condiţii de ceaţă cu depunere de chiciură. Local, în regiunile vestice, centrale şi nordice precipitaţiile pot depăşi normalul perioadei.

Starea solului

Conţinutul de umiditate accesibilă culturilor de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm în perioada noiembrie 2008 - ianuarie 2009, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe majoritatea suprafeţelor agricole. Pe unele areale din sudul şi sud-estul teritoriului, conţinutul de umiditate va fi deficitar (secetă pedologică moderată).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

La intrarea în iarnă, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă (orz şi grâu) se va prezenta în general bună, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, respectiv medie şi slabă pe suprafeţele agricole din sudul şi sud-estul ţării, afectate de fenomenul de secetă pedologică moderată.

În funcţie de condiţiile pedo-climatice şi agrotehnica aplicată, cerealierele de toamnă se vor afla în diferite faze vegetaţie, respectiv germinare-răsărire-formarea frunzei a treia şi înfrăţire. Cele mai avansate vor fi culturile semănate în epoca optimă de pe unele suprafeţe din jumătatea de sud a ţării, aflate predominant la înfrunzire şi înfrăţire. La orzul şi grâul de toamnă semănat în afara epocii optime, se vor înregistra fazele de germinare-răsărire şi frunza a treia.

Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul şi estul ţării, înfiinţată în perioada optimă, va parcurge predominant faza de înfrunzire, cu o stare de vegetaţie per ansamblu bună şi medie, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, în semănăturile efectuate tardiv, plantele vor avea aparatul foliar slab dezvoltat, culturile fiind insuficient călite la condiţiile din timpul iernii.

Speciile pomicole şi viticole vor intra treptat în stadiul de repaus biologic, având per ansamblu o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.

În luna decembrie, la speciile de câmp şi pomi-viticole, ritmurile vegetative vor fi lente, iar în intervalele reci, procesele de creştere şi dezvoltare vor stagna temporar. De asemenea, absenţa stratului de zăpadă, asociată cu temperaturi minime negative din aer, sub pragurile biologice critice de rezistenţă (<-10oC) ale plantelor, vor determina îngălbenirea şi brunificarea vârfului frunzelor la culturile de toamnă.

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrunzire şi înfrăţire, starea de vegetaţie prezentându-se, per ansamblu, medie şi bună. În culturile tardive se va semnala răsărirea şi apariţia frunzei a treia, iar uniformitatea şi densitatea plantelor se va menţine medie spre slabă.

Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Muntenia şi Moldova, rapiţa va parcurge în bune condiţii procesul de adaptare la condiţiile de iernare, plantele prezentând un aparat foliar bine dezvoltat.

Local, în intervalele reci, este posibil să se înregistreze starea de repaus biologic. Pomii fructiferi şi viţa de vie din majoritatea plantaţiilor se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, iar local în zonele agricole cele mai reci, depunerile de chiciură pe ramuri vor afecta în special mugurii vegetativi.

Menţinerea regimului termic al aerului mai ridicat decât normalul perioadei pe parcursul lunii ianuarie, va determina continuarea lentă a proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă, îndeosebi pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării, cu excepţia perioadelor reci, când se va semnala repausul vegetativ. Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă îşi vor definitiva înfrunzirea, plantele aflându-se predominant în faza de înfrăţire, cu 1-3 fraţi bine dezvoltaţi. În semănăturile efectuate după 20 octombrie 2008, îşi vor continua fazele de răsărire şi frunza a 3-a, iar în culturile înfiinţate după 1 noiembrie, plantele se vor afla în faze incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire), fiind firave şi vulnerabile faţă de scăderea bruscă a temperaturilor minime negative sub limitele biologice de rezistenţă (<-10...-15oC). În general, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

Cultura de rapiţă se va afla predominant în repaus biologic, iar în ferestrele mai calde ale intervalului se vor putea înregistra reluări lente ale vegetaţiei. În majoritatea plantaţiilor, speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul vegetativ. În zonele depresionare, scăderea temperaturilor din aer sub -15oC vor putea afecta viabilitatea mugurilor de rod, îndeosebi la speciile sensibile (cais, piersic).

Vizualizat: 703 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
cumpar capre
|
03. 22, 2011. Tuesday 17:15
cumpar o capra alpina alpina franceza si una saanen tel0745262709
1.
cumpar
|
01. 15, 2010. Friday 12:51
cumper 3 capre de rasa ptr. lapte. oferte la nr. tlf.0744531332.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?