Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul octombrie - noiembrie 2010

Publicat: 01 octombrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna octombrie, temperaturile medii lunare se vor situa în general în jurul normelor climatologice, de 6-14oC, în majoritatea regiunilor, exceptând unele areale din jumătatea de est a ţării, unde valorile termice se pot situa peste mediile multianuale. Regimul termic al aerului în luna noiembrie va fi normal, valorile termice situându-se între 1 şi 9oC.

Click pe poza pentru galerie!

În luna octombrie, cantităţile de precipitaţii se vor situa în general peste normele climatologice ale acestei perioade, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 10 şi 18oC în majoritatea zonelor, favorizând continuarea semănatului la cerealierele de toamnă şi parcurgerea fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile înfiinţate în epoca optimă.

Sub aspect pluviometric, în luna noiembrie precipitaţiile vor înregistra în general valori apropiate de mediile multianuale lunare. Local în vestul, centrul şi nordul teritoriului agricol, vor fi posibile depăşiri ale normelor climatologice lunare.

 

Starea solului
La data de 31 octombrie, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-20 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură. În cea mai mare parte a Dobrogei, estul şi sudul Munteniei, precum şi în sud-estul Moldovei, seceta pedologică va fi moderată, iar local puternică.

La 30 noiembrie, conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va înregistra, de asemenea, valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptând unele areale din sudul şi sud-estul ţării, unde deficitele de apă vor fi moderate.

Caracteristici fenologice
În luna octombrie, regimul termic al aerului şi solului va permite continuarea însămânţărilor în epoca optimă la speciile de toamnă, precum şi desfăşurarea primelor procese de vegetaţie (germinare-răsărire), în special pe suprafeţele agricole unde aprovizionarea cu apă a solului în stratul arabil va fi satisfăcătoare.

La hibrizii tardivi de porumb semănaţi în epoca optimă se va putea definitiva maturitatea deplină în toate zonele de cultură, declanşarea lucrărilor de recoltare fiind posibilă încă din prima decadă a lunii în zonele din jumătatea sudică a teritoriului. Treptat, pe parcursul lunii se vor putea extinde suprafeţele recoltate şi în restul zonelor de cultură.

Regimul hidrotermic al solului va permite efectuarea însămânţărilor la orzul şi grâul de toamnă în epoca optimă, îndeosebi în vestul, centrul şi nordul ţării. Pe suprafeţele agricole din sudul şi sud-estul ţării, răsărirea plantelor se va putea produce neuniform, pe fondul menţinerii deficitului de apă în sol.

Culturile de rapiţă vor parcurge predominant răsărirea şi înfrunzirea (3-6 frunze), vigurozitatea şi uniformitatea plantelor menţinându-se în general bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului din vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării, respectiv medie şi slabă, îndeosebi în zonele sud-estice.

În plantaţiile pomi-viticole se vor semnala procesele de colorare, căderea frunzelor, coacerea lemnului şi a lăstarilor.

Pe parcursul lunii noiembrie, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă se vor desfăşura în ritmuri normale în majoritatea regiunilor agricole şi uşor mai lente în centrul şi nordul ţării, în intervalele cele mai reci fiind posibilă chiar stagnarea temporară a acestora în zonele depresionare.

Sub aspect fenologic, grâul de toamnă semănat în epoca optimă va parcurge predominant fazele de frunză a treia şi înfrăţire, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor menţinându-se în general bună şi medie.

Culturile semănate în afara epocii optime se vor afla la germinare-răsărire şi începutul frunzei a treia, plantele fiind insuficient pregătite pentru rezistenţa la temperaturile minime scăzute de pe parcursul iernii. La cultura de rapiţă se va semnala faza de dezvoltare a aparatului foliar (6-14 frunze), starea de vegetaţie fiind în general bună şi medie, exceptând suprafeţele cu deficite moderate de apă în sol din sud-estul ţării, precum şi semănăturile întârziate, unde uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.


RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

• eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;

• pregătirea terenurilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă, în stratul arabil al solului;

• efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv: Dr. Cornel Soci

Şef laborator agrometeorologie: Dr. Elena Mateescu

Colectiv de elaborare: Elena Mateescu, Daniel Alexandru, Oana Oprea

Tel.: 021 3163116

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 575 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?