Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul noiembrie - decembrie 2010

Publicat: 15 noiembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe parcursul lunii noiembrie, va predomina o vreme în general normală sub aspect termic în majoritatea regiunilor agricole, iar în nordul şi centrul ţării vor fi posibile valori sub mediile multianuale lunare.

Click pe poza pentru galerie!

Regimul termic mediu diurn al aerului se va situa între 0...9°C, limite apropiate de normalul perioadei, în aproape toată ţara. În depresiunile din nordul şi centrul ţării, în intervalele cele mai reci, vor fi condiţii de producere a brumelor şi îngheţurilor superficiale la sol. Se prognozează cantităţi de precipitaţii în general normale pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în vestul, centrul şi nord-vestul ţării vor fi posibile valori peste normele climatologice lunare.

Luna decembrie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, valorile medii lunare ale aerului fiind cuprinse în general între -3...4°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, exceptând depresiunile din centrul şi nordul ţării, unde temperaturile din aer se pot situa sub mediile multianuale lunare.

Sunt posibile precipitaţii în general normale în aproape toate zonele de cultură, iar în vestul, centrul şi nordul ţării, acestea se pot situa peste normele climatologice.

Nu sunt excluse situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Nivelul umidităţii în sol

La sfârşitul lunii noiembrie, aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, în sud-estul teritoriului agricol, se vor semnala în continuare deficite moderate de umiditate în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor

În luna noiembrie, la culturile de toamnǎ ritmurile de vegetaţie vor evolua în general normal, îndeosebi în jumătatea sudică a teritoriului agricol, şi uşor mai lent în cea nordică. Totodată, local în zonele depresionare procesele de creştere şi dezvoltare vor putea fi încetinite, înregistrându-se chiar stagnări temporare, în condiţiile scăderii valorilor termice din aer şi sol.

Starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă înfiinţate în epoca optimă va fi în general bunǎ şi medie, respectiv medie şi slabǎ în semǎnǎturile tardive şi pe terenurile cu deficite moderate de apă în sol din sud-estul teritoriului agricol. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire, iar la cele tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia.

La rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării continuă dezvoltarea aparatului foliar, plantele avậnd în medie 7-13 frunze, din care 1-3 frunze bazale îngălbenite. În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi se vor afla în fazele de maturare a lemnului şi de cădere a frunzelor, iar la viţa de vie poate apărea starea de repaus vegetativ.

În luna decembrie, procesele de creştere şi de dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua în general mai lent, acestea intrând treptat în repausul biologic în majoritatea zonelor de cultură, în funcţie de evoluţia condiţiilor agrometeorologice. Culturile semănate în afara epocii optime, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de iernare, pot fi expuse riscului temperaturilor minime din aer şi din sol situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor, din această perioadă.

Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi de înfrăţire, în funcţie de data semănatului. La rapiţă, va continua înfrunzirea (8-14 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind în general medie şi bună. Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor putea menţine stadiul de repaus biologic în toate planţatiile, speciile fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.

Recomandări de specialitate:

- Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;

- Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi la viţa de vie;

- Continuarea lucrărilor de arat în plantaţiile pomi-viticole;

- Administrarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi la viţa de vie;

- Aplicarea îngrăşămintelor minerale cu fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.

Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv: Dr. Aurora Bell     
Şef Laborator Agrometeorologie: Dr. Elena Mateescu       
Colectiv de elaborare: Elena Mateescu, Dumitru Anghel, Oana Oprea

Vizualizat: 628 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?