Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul iunie - iulie 2011

Publicat: 01 iunie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice. Regimul termic mediu diurn al aerului în luna iunie se va încadra în limite apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, iar în sud-vestul, centrul şi nord-vestul teritoriului va fi sub normele climatologice şi peste mediile multianuale, în sud-estul şi vestul ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Cantităţile de precipitaţii prognozate se vor situa sub normele climatologice lunare în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în centrul şi sud-vestul teritoriului, cantităţile de apă se vor situa în limite apropiate de normalul perioadei.

Luna iulie se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic, în aproape toată ţara, exceptând areale agricole din est, sud-est şi vest, unde valorile termice din aer vor putea depăşi mediile multianuale. Se întrevăd cantităţi de precipitaţii în general normale în vestul, centrul şi nordul teritoriului, iar în estul, sud-estul şi local în sudul ţării, cantităţile de apă se vor putea situa sub normele climatologice lunare.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

Pe parcursul lunii iunie, în stratul de sol 0-100 cm aprovizionarea cu apa accesibilă plantelor de grâu de toamnă, aflate în perioada cu cerinţe maxime de apă (formare a bobului, maturitate lapte şi ceară), se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a ţării. Pe unele areale agricole din Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, vestul Banatului şi al Crişanei este posibil să se înregistreze fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică şi chiar extremă.

În luna iulie, în cultura de porumb neirigată, pe profilul 0-100 cm, conţinutul de umiditate se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole. Pe areale extinse din sudul, sud-estul şi local în estul şi vestul teritoriului se vor înregistra deficite ridicate de apă în sol (seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, moderată, puternică şi extremă).

Caracteristici fenologice

Evoluţia regimului termic mediu diurn al aerului, pe parcursul lunii iunie, va permite desfăşurarea în bune condiţii a proceselor de acumulare a substanţei uscate în bob şi de maturare a cerealierelor de toamnă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

La orzul şi grâul de toamnă semănat în epoca optimă va continua maturitatea lapte, ceară şi coacere deplină, lanurile menţinându-şi starea de vegetaţie bună, per ansamblu. De asemenea, la orzul de toamnă se vor declanşa lucrările de recoltare, îndeosebi în zonele de câmpie. Culturile întârziate îşi vor definitiva fazele de burduf şi înspicare, parcurgând înflorirea şi maturitatea lapte, cu o uniformitate şi vigurozitate în general medie spre bună.

Floarea-soarelui va înregistra dezvoltarea primei perechi de frunze adevărate şi înfrunzirea, în majoritatea zonelor de cultură, cu o stare de vegetaţie ce se va menţine în general bună, iar în jumătatea de sud a ţării se va continua formarea capitulului.

Cultura de porumb va parcurge fazele de frunză a 3-a şi de înfrunzire, cu o stare de vegetaţie per ansamblu bună, în majoritatea regiunilor agricole.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor semnala fazele de dezvoltare a aparatului vegetativ, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar la cartof, îmbobocirea şi înflorirea, la soiurile de vară. În toate plantaţiile, pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor afla în faza de creştere a rodului, lăstarilor şi frunzelor, iar la sâmburoase (cireş, vişin, corcoduş, cais) va continua maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

Viţa de vie va parcurge faza de înflorire, legare şi de creştere a boabelor.
În luna iulie, procesele biologice vor evolua normal în aproape toate zonele de cultură, iar în estul, sud-estul şi vestul teritoriului, ritmurile de vegetaţie vor fi uşor accelerate. În zilele cele mai calde, va fi posibilă ofilirea temporară în orele de amiază, răsucirea şi uscarea prematură a aparatului foliar la prăşitoare, precum şi forţări stadiale în evoluţia fenologică a acestora.

În cultura de porumb, pe suprafeţele agricole cu deficite accentuate de apă va creşte procentul de plante sterile, iar la floarea-soarelui capitulele vor fi subdimensionate. La grâul de toamnă din zonele centrale şi nordice se va definitiva maturitatea ceară şi deplină, continuându-se totodată şi recoltarea. În restul teritoriului agricol, lucrările de recoltare se vor finaliza.

Floarea-soarelui îşi va continua înflorirea în cea mai mare parte a regiunilor, iar în sudul, sud-estul şi vestul ţării se va extinde faza de maturitate ceară. Starea de vegetaţie se va prezenta medie spre bună pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare de apă în sol.

Local, în Dobrogea, sudul Munteniei şi al Moldovei, precum şi în extremitatea de vest a Banatului şi Crişanei, starea de vegetaţie se va deprecia în continuare din cauza menţinerii deficitelor accentuate de umiditate din sol.

Porumbul va înregistra, predominant, fazele de apariţie a paniculului, de înflorire şi de mătăsire în majoritatea zonelor de cultură, iar în jumătatea de sud a ţării se vor extinde suprafeţele cu plante aflate în faza de maturitate lapte.

La hibrizii extratimpurii şi timpurii din extremitatea de sud a Munteniei se va declanşa faza de maturitate ceară, izolat fiind posibilă apariţia fenomenului de "şiştăvire" a bobului, în special pe suprafeţele afectate de secetă pedologică puternică şi extremă.

La sfecla de zahăr se va continua alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar la cartof, formarea şi creşterea tuberculilor. Pe suprafeţele cu deficite accentuate de umiditate în sol se va înregistra în continuare uscarea prematură a vrejilor, precum şi subdimensionarea tuberculilor la cartof.

La speciile seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zaharurilor, iar la sâmburoase (vişin, cais, piersic), maturarea fructelor şi recoltarea acestora. În majoritatea podgoriilor de viţă de vie se va înregistra creşterea şi coacerea boabelor.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Recomandări de specialitate

• aplicarea irigaţiilor pe terenurile afectate de secetă pedologică prelungită;
• combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) în culturile prăşitoare;
• continuarea aplicării tratamentelor fitosanitare în culturile de câmp şi în cele pomi-viticole;

• fertilizarea cu îngrăşăminte minerale şi foliare în culturile de floarea-soarelui şi de porumb;
• efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la cerealierele de toamnă;
• eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general: Dr. Ion Sandu   
Şef Laborator Agrometeorologie: Dr. Elena Mateescu
Colectiv de elaborare: Elena Mateescu, Daniel Alexandru, Dumitru Anghel
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 726 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?