Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul februarie - martie 2011

Publicat: 03 martie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Per ansamblu, perioada februarie - martie se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic, în aproape toate zonele de cultură ale ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Luna februarie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând sudul şi sud-estul ţării, unde vor fi posibile depăşiri ale mediilor multianuale. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -6 şi 2oC, limite apropiate de normal. De asemenea, sunt posibile cantitati de apă în general normale în aproape toată ţara, iar în zonele sud-vestice, cantităţile de precipitaţii se pot situa sub mediile climatologice lunare.

În luna martie va predomina o vreme în general normală sub aspect termic pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, iar local în zonele sud-vestice, temperaturile se pot situa sub normalul perioadei. Regimul termic mediu diurn al aerului va fi cuprins între -3 şi 8 grade, apropiat de mediile multianuale, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării. Se întrevăd cantităţi de precipitaţii peste mediile multianuale lunare în vestul, centrul şi sudul ţării, iar în restul regiunilor agricole, cantităţile de apă vor putea fi apropiate de normal.

Starea solului

La sfârşitul lunii martie, aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Caracteristici fenologice

Pe parcursul lunii februarie 2011, culturile de toamnă se vor afla predominant în stadiul de repaus vegetativ, în majoritatea zonelor agricole. Totodată, în zilele cele mai calde din acest interval, la culturile de orz şi grâu de toamnă vor fi posibile reluari lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare, îndeosebi în zonele de câmpie. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general bună şi medie în culturile de câmp înfiinţate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă în culturile tardive.

Cerealierele de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, iar cele înfiinţate după 20 octombrie se vor afla în fazele de răsărire şi apariţia frunzei a treia.

La rapiţă se va semnala faza de înfrunzire, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv. Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua repausul vegetativ, în toate plantaţiile.

În luna martie 2011, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi dezvoltare a speciilor de câmp şi pomi-viticole în aproape toate regiunile agricole, ritmurile de vegetaţie fiind mai lente în special în zonele depresionare. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie la speciile de toamnă semănate în perioada optimă, iar în cele înfiinţate tardiv, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă.

Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă, funcţie de data semănatului se vor afla în fazele răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire. Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării îşi va continua faza de înfrunzire. Speciile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, vişin) vor înregistra predominant umflarea mugurilor de rod, iar cele seminţoase se vor afla în continuare în repaus biologic.


RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

• efectuarea controlului biologic în vederea determinării viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a evoluţiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;

• continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) în vii şi livezi;

• administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;

• pregătirea patului germinativ şi declanşarea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv: Dr. Aurora Bell
Şef laborator agrometeorologie: Dr. Elena Mateescu
Colectiv de elaborare: Elena Mateescu, Daniel Alexandru, Dumitru Anghel
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 615 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?