Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul decembrie 2011 - ianuarie 2012

Publicat: 28 noiembrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice. Pe parcursul lunii decembrie 2011, valorile termice din aer vor fi apropiate de mediile multianuale la nivelul întregii ţări

Click pe poza pentru galerie!

Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în limite normale în estul şi sud-estul teritoriului, iar în regiunile nord-vestice şi centrale se vor înregistra valori peste normalul perioadei.

În luna ianuarie 2012 va predomina un regim termic al aerului în general normal în majoritatea regiunilor agricole. Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), pe aproape întreg teritoriul agricol, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. Per ansamblu, cantităţile de apă vor fi apropiate de valorile normale, în cea mai mare parte a ţării, exceptând vestul şi centrul ţării, unde precipitaţiile se vor putea situa peste mediile multianuale lunare.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm la sfârşitul lunii ianuarie 2012 se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică), se vor înregistra pe unele areale din estul, vestul şi sud-estul ţării.

 

Caracteristici fenologice

În luna decembrie 2011, speciile de câmp şi pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în toate zonele de cultură ale ţării. Pe arealele agricole cu strat de zăpadă, deşi valorile temperaturilor minime din aer vor scădea sub pragul biologic critic de rezistenţă a plantelor (-5...-10...-15°C), la culturile de toamnă procesele de iernare se vor desfăşura în condiţii în general normale.

De asemenea, pe suprafeţele fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial, la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări şi degerături ale vârfului frunzelor, în special la culturile insuficient călite şi nepregătite pentru rezistenţa la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii. în funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, la culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala: răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea.

Per ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor va fi medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în cele tardive. Sub aspect fenologic, rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va parcurge predominant faza de înfrunzire, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general medie şi slabă.

În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole se vor afla în repaus biologic, acestea având, în general, o bună rezistenţă la iernare.

Pe parcursul lunii ianuarie 2012, speciile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafetelor agricole. în condiţiile scăderii temperaturilor minime negative ale aerului sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-5...-10°C), pe terenurile fără strat protector de zapadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), se va menţine riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare şi arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile de toamnă semănate în afara epocii optime.

Local, datorită fenomenului de îngheţ-dezgheţ al solului, va fi posibila producerea fenomenului de „descălţare” a plantelor la cerealierele de toamnă (orz şi grâu). Totodată, la speciile cu o bună rezistenţă la temperaturile scăzute şi bine pregătite la condiţiile din timpul iernii, starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie, iar la culturile întârziate fenologic şi cu o rezistenţă mai redusă la stresul termic din anotimpul de iarnă, vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slaba.

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă, vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire, plantele având 1-2 fraţi bine dezvoltaţi. în semănăturile întârziate fenologic, vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia, plantele prezentând o vigurozitate slabă şi densitate mai redusă. Cultura de rapiţă se va afla în faza de înfrunzire, cu o stare de vegetaţie per ansamblu bună.

Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua repausul vegetativ în toate plantaţiile.
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

• efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol;
• fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
• efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general: Dr. Ion Sandu   
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel Alexandru
Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel
Ţel.: 021 3163116
E-mail: relaţii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 468 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?