Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul august - septembrie

Publicat: 30 iulie 2009 - 00:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici hidro-termice din aer şi sol

În luna august, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole. 

Click pe poza pentru galerie!

Temperaturile medii diurne ale aerului se vor încadra între 14 şi 26oC, cu 1-3oC peste cele normale. Maximele din aer se vor situa în general între 23 şi 32oC, iar minimele, între 8 şi 21oC, la nivelul întregii ţări.

În zilele cele mai calde, local vor mai fi posibile temperaturi maxime ce pot atinge şi chiar depăşi temperatura de 35oC, precum şi nopţi tropicale, cu temperatura minimă de 17oC.

Per ansamblu, se prognozează un regim pluviometric normal în aproape toate zonele de cultură. Ploile vor avea caracter de aversă, dar şi torenţial, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi de grindină.

Luna septembrie, sub aspect termic, se va caracteriza în general printr-o vreme normală, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Regimul termic mediu diurn al aerului se va încadra între 12 şi 22oC, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperaturile maxime din aer vor fi cuprinse între 17 şi 26oC, iar cele minime, între 7 şi 16oC. În prima parte a lunii septembrie, în intervalele cele mai calde vor fi posibile valori maxime ce pot depăşi 30oC, îndeosebi în sudul ţării, iar în zilele cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub 0oC, în special în zonele depresionare nordice şi centrale.

În cea mai mare parte a ţării se întrevăd cantităţi de precipitaţii în general normale, iar în zonele vestice, centrale şi nordice se prognozează un regim pluviometric uşor excedentar.


Starea solului

La sfârşitul lunii august, în cultura de porumb neirigată, aflată în faze cu cerinţe maxime faţă de apă ale plantelor, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind extremă, puternică şi moderată în cea mai mare parte a zonelor de cultură, atingând chiar limita coeficientului de ofilire, local în sudul, în sud-estul şi estul ţării.

Tot local, în centrul şi nordul ţării, rezerva de umiditate a solului va fi satisfăcătoare, chiar apropiată de cea optimă.

Aprovizionarea cu apă a solului în stratul de 0-20 cm (ogor) pe parcursul lunii septembrie se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pentru majoritatea suprafeţelor agricole.

Pe arealele agricole din sudul, sud-estul şi estul teritoriului, conţinutul de umiditate se va menţine deficitar, fenomenul de secetă pedologică manifestându-se cu diferite grade de intensitate, respectiv extremă, puternică şi moderată.

Local, în sudul şi sud-estul teritoriului, valorile rezervei de umiditate pot atinge limita coeficientului de ofilire (Co). Astfel, în aceste zone vor fi condiţii improprii pentru desfăşurarea lucrărilor agricole de pregătire a patului germinativ în vederea semănăturilor de toamnă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe parcursul lunii august, procesele de vegetaţie ale culturilor agricole vor avea o evoluţie intensă, în aproape toate zonele de cultură. Temperaturile maxime deosebit de ridicate, asociate cu deficitele accentuate de umiditate din sol, îndeosebi în sudul, sud-estul şi estul ţării, pe fondul cerinţelor maxime faţă de apă ale prăşitoarelor, vor determina în continuare forţări stadiale, manifestarea fenomenelor de ofilire, răsucire şi uscare parţială/totală a aparatului foliar, sterilitatea plantelor, "şiştăvirea" boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea soarelui, subdimensionarea tuberculilor la cartofi şi a fructelor la pomi şi la viţa de vie, precum şi căderea prematură a fructelor.

La porumbul în regim irigat, în funcţie de data semănatului, va predomina mătăsirea, maturitatea lapte şi ceară, în majoritatea regiunilor, iar local în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, se manifestă maturitatea deplină, îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

Floarea soarelui pe terenurile irigate, va parcurge fazele de maturitate ceară şi deplină în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe unele suprafeţe din sudul şi sud-estul ţării, spre sfârşitul lunii, va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.

La sfecla de zahăr din centrul, estul şi vestul ţării se va continua alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu procesul de acumulare a zahărului. Soiurile semitardive de cartof se vor afla la maturitatea tehnologică.

În plantaţiile pomicole, vor predomina dezvoltarea şi coacerea fructelor, extinzându-se suprafeţele recoltate. La viţa de vie va continua creşterea şi coacerea boabelor în majoritatea podgoriilor, iar la soiurile de masă extratimpurii şi timpurii va începe recoltarea.

În luna septembrie, la culturile prăşitoare neirigate (porumb şi floarea-soarelui) procesele de maturare vor fi mai intense, îndeosebi pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării.

Regimul hidro-termic din aer şi din sol va permite desfăşurarea lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea însămânţării în epoca optimă a culturilor de toamnă (15 septembrie-20 octombrie) în condiţii bune, îndeosebi în zonele agricole din nordul şi centrul ţării, iar în sud şi sud-est, acestea se vor realiza cu dificultate, fiind necesare lucrări suplimentare repetate.

Cultura de porumb în regim irigat, în funcţie de data semănatului, se va afla predominant în fazele de maturitate lapte şi ceară, în majoritatea zonelor agricole, iar în jumătatea de sud a ţării, cultura va ajunge la maturitate deplină, îndeosebi la hirizii timpurii şi extratimpurii.

Totodată, pe unele areale din extremitatea de sud a Câmpiei Române va fi posibilă declanşarea recoltării încă din prima decadă, extinzându-se treptat şi în restul zonelor de cultură.

La floarea-soarelui, pe terenurile irigate se vor extinde suprafeţele recoltate în cea mai mare parte a teritoriului agricol, perspectivele de producţie fiind scăzute, în special în sudul, sud-estul şi estul ţării, zone afectate de seceta pedologică prelungită.

Sfecla de zahăr din centrul, estul şi vestul ţării va parcurge faza de acumulare intensă a zaharului în rădăcină, iar spre sfârşitul lunii, va începe maturitatea tehnologică.

Soiurile tardive de cartof din principalele bazine specializate îşi vor definitiva fazele de maturitate tehnologică, totodată fiind posibilă recoltarea.

În plantaţiile pomi-viticole din jumătatea de sud a ţării, ritmul de acumulare a zaharului în fructe se va menţine ridicat, iar în nordul ţării acest proces va fi mai lent din cauza precipitaţiilor frecvente.


RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

• Aplicarea în continuare a irigaţiilor pe terenurile afectate de seceta pedologică de lungă durată;

• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;

• Efectuarea lucrărilor solului (pregătirea patului germinativ, discuiri în zonele cu deficite accentuate de apă în sol etc.);

• Finalizarea recoltării, transportului şi depozitării produselor agricole;

• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director General, Dr. Ion Sandu
Şef Laborator Agrometeorologie: Dr. Elena Mateescu
Colectiv de elaborare: Elena Mateescu, Daniel Alexandru, Dumitru Anghel, Mariana Baciu
e-mail: relatii@meteoromania.ro
web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 543 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?