Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul aprilie - mai 2012

Publicat: 30 martie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice

Click pe poza pentru galerie!

În luna aprilie va predomina o vreme în general normală pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia zonelor din vestul şi nordul ţării, unde local, valorile termice din aer se vor putea situa sub mediile multianuale.

La adâncimea de 5 cm în sol, temperatura medie diurnă va prezenta valori optime desfăşurării lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară (floarea-soarelui şi porumb) şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare - răsărire) în semănăturile din prima urgenţă (mazăre, ovăz, orzoaică, sfeclă de zahăr).

Sub aspect pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi apropiate de normale climatologice în majoritatea regiunilor agricole, iar local, în centrul şi nordul ţării, cantităţile de apă pot fi peste normele climatologice.
Pe parcursul lunii mai, regimul termic al aerului va fi în general normal în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra în limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative (germinare, răsărire şi înfrunzire) la culturile de primăvară înfiinţate în perioada optimă.

Cantităţile de apă prognozate se vor putea situa în limite normale în cea mai mare parte a zonelor agricole, exceptând - local - centrul ţării, unde acestea pot depăşi mediile multianuale.
Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

La data de 31 mai 2012, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Muntenia, local în sudul Moldovei, sud-estul Olteniei, nord-vestul Banatului şi vestul Crişanei.

La sfârşitul lunii mai, în stratul de sol 0-50 cm, conţinutul de apă în cultura neirigată de porumb va avea valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole. În sud-estul şi sudul ţării se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată şi, izolat, chiar puternică.


Caracteristici fenologice

Regimul hidro-termic din aer şi din sol din luna aprilie va determina, în general, desfăşurarea normală a proceselor vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole, la nivelul întregii ţări, iar pe suprafeţele agricole cu deficite moderate de umiditate în sol, ritmurile de creştere şi de dezvoltare vor fi uşor încetinite.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă vor parcurge înfrăţirea şi alungirea paiului, cu o stare de vegetaţie ce se va menţine medie şi bună. În semănăturile tardive vor continua fazele de înfrăţire şi de alungire a paiului, plantele prezentând, în general, o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă.

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă îşi va continua înfrunzirea şi apariţia inflorescenţelor, iar, local, înflorirea.

La soiurile timpurii şi extratimpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, zarzăr etc.) se va definitiva înflorirea, iar la seminţoase (măr, păr, gutui) se vor semnala fazele de înfrunzire, dezmugurire şi înflorire.

La viţa de vie din majoritatea podgoriilor se vor înregistra fazele de înmugurire, dezmugurire şi, local, înfrunzirea.

Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură se va afla la germinare şi răsărire, precum şi în faza de apariţie a primei perechi de frunze, iar la soiurile timpurii de cartof se vor semnala încolţirea şi răsărirea.
Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate până la această dată vor parcurge germinarea şi răsărirea.

Pe parcursul lunii mai, ritmurile de creştere şi de dezvoltare la culturile de câmp şi pomi-viticole vor evolua, per ansamblu, normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Culturile de orz şi grâu de toamnă, în funcţie de data semănatului, se va afla în fazele de alungirea paiului, "burduf" şi înspicare, precum şi, izolat, înflorirea.

Rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului vegetativ şi înflorirea, în cea mai mare parte a ţării, iar în sudul şi sud-estul ţării, va fi posibilă declanşarea fazelor de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve.

La floarea-soarelui va continua răsărirea, dezvoltarea primei perechi de frunze, precum şi înfrunzirea.
Cultura de porumb îşi va continua fazele de germinare, răsărire şi formarea frunzei a treia, cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie.

În aproape toate bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla la răsărire şi în faza de dezvoltare a primei perechi de frunze, iar la cartof se vor înregistra încolţirea şi răsărirea, precum şi formarea/creşterea lăstarilor şi tuberizarea la soiurile timpurii.

Sâmburoasele vor parcurge creşterea rodului şi coacerea în "pârgă" la soiurile timpurii de cireş, iar seminţoasele, legarea şi creşterea rodului, precum şi înfrunzirea.

În toate podgoriile, viţa de vie îşi va continua creşterea frunzelor şi a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu o anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.


RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

• Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi continuarea semănatului/plantatului la culturile de primăvară (floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, porumb, cartof);

• Fertilizarea fazială a culturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu şi complexe);

• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare), precum şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare).

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general: Dr. Ion Sandu     
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel Alexandru
Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel, Marius Dumitru Coţofan
tel.: 021 3163116
email: relatii@meteoromania.ro
web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 656 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?