Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul aprilie - mai 2011

Publicat: 21 aprilie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Per ansamblu, temperaturile medii şi regimul de precipitaţii din lunile aprilie şi mai se vor încadra în limite normale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, valorile termice din aer se pot situa sub normele climatologice ale perioadei

Click pe poza pentru galerie!

Caracteristici termice si hidrice

În luna aprilie, temperaturile medii diurne ale aerului se vor încadra în limite apropiate de mediile multianuale pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în sud-vestul, sudul şi local în centrul ţării, valorile termice din aer se pot situa sub normele climatologice.

Se prognozează precipitaţii lunare apropiate de mediile multianuale în sud-estul, sudul şi vestul ţării, iar în centrul şi estul teritoriului agricol vor fi posibile cantităţi peste normele climatologice lunare.

Pe parcursul lunii mai va predomina un regim termic al aerului în general normal în aproape toată ţara, iar în sud-vestul teritoriului, valorile termice se pot situa sub mediile multianuale lunare. Sub aspect pluviometric, cantitătile de apă se vor putea situa în limite normale în cea mai mare parte a zonelor agricole, exceptând local centrul ţării, unde acestea pot depăşi mediile multianuale.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va menţine la valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică) se vor înregistra în Dobrogea, precum şi pe suprafeţe extinse din Muntenia şi Moldova.

În stratul de sol 0-50 cm, conţinutul de apă în cultura neirigată de porumb se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole. În sud-estul şi estul ţării se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată şi, izolat, chiar puternică.

Caracteristici fenologice

La sfârşitul lunii aprilie, ritmul de creştere şi dezvoltare a culturilor agricole va evolua în general normal în majoritatea zonelor de cultură, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării, procesele vegetative vor evolua uşor mai lent. Culturile de orz şi grâu de toamnă, înfiinţate în perioada optimă, vor parcurge înfrăţirea şi alungirea paiului, iar în zonele de câmpie sudice şi sud-estice va fi posibilă apariţia fazei de „burduf” şi înspicare.

În semănăturile efectuate tardiv, se va definitiva faza de apariţie a frunzei a treia, plantele aflându-se predominant la înfrăţire. Totodată, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în continuare bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive şi pe terenurile cu deficit de apă în sol. La cultura de rapiţă vor predomina dezvoltarea aparatului foliar, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea.

Soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) se vor afla în fazele de înfrunzire, legarea rodului şi înfrunzire, iar la seminţoase (măr, păr, gutui) se va înregistra înflorirea, precum şi legarea rodului la măr.

La viţa de vie se va definitiva faza de “plâns”, în special în podgoriile din jumătatea de nord a ţării, iar în restul teritoriului, aceasta se va afla la înmugurire, dezmugurire, creşterea frunzelor şi a lăstarilor. Speciile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumbul) vor parcurge germinarea, răsărirea, precum şi apariţia primelor frunze, îndeosebi în sudul ţării. La sfecla de zahăr se vor înregistra fazele de germinare, iar la soiurile timpurii de cartof, încolţirea.

Pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil de pe parcursul lunii mai, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfăşura per ansamblu în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

La culturile semănate în epoca optimă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie, iar la cele înfiinţate în afara epocii, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.

La culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă, va fi posibilă definitivarea fazei de alungire a paiului, continuându-se totodată fazele de „burduf” şi înspicare, precum şi înflorirea. În semănăturile tardive va predomina alungirea paiului.

Rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar şi înflorirea, cele mai avansate fiind culturile din sudul şi sud-estul ţării aflate în fazele de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve. Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se va definitiva faza de germinare, plantele aflându-se la răsărire şi dezvoltarea primei perechi de frunze, precum şi înfrunzire.

La cultura de porumb se vor continua fazele de germinare, răsărire şi formarea frunzei a treia. În principalele bazine, sfecla de zahăr se va afla la răsărire şi dezvoltarea primei perechi de frunze, iar la cartof se vor înregistra încolţirea şi răsărirea, precum şi formarea/creşterea lăstarilor şi tuberizarea la soiurile timpurii.

Speciile pomicole de sâmburoase vor parcurge creşterea rodului şi coacerea în “pârgă” la soiurile timpurii de cireş, iar seminţoasele, legarea şi creşterea rodului, precum şi înfrunzirea. Viţa de vie îşi va continua creşterea frunzelor şi lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor.

Recomandări de specialitate

• efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară pe arealele agricole unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate;

• pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă;

• administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în epoca optimă;

• combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice), a bolilor şi a dăunătorilor (substanţe fitosanitare), precum şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomiviticole (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare).

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv: Dr. Aurora Bell
Şef laborator agrometeorologie: Dr. Elena Mateescu
Colectiv de elaborare: Elena Mateescu, Daniel Alexandru, Dumitru Anghel
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 600 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?