Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evoluția condițiilor agrometeo în luna februarie

Publicat: 31 ianuarie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna februarie 2014, regimul termic al aerului va înregistra valori, în general, apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a țării

Click pe poza pentru galerie!

Sub aspect pluviometric, cantitățile de precipitații se vor încadra în limite normale în majoritatea regiunilor agricole, iar în sud-vestul țării, local, acestea se vor putea situa sub mediile multianuale.

 

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, la sfârșitul lunii februarie 2014, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Local, în estul și sud-estul teritoriului agricol se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

 

Caracteristici fenologice

Pe parcursul lunii februarie, culturile de toamnă și speciile pomi-viticole se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ în aproape toate zonele de cultură, cu excepția unor suprafețe agricole din vestul, sudul și sud-estul țării, unde vor fi posibile reluări temporare de vegetație ale proceselor de creștere și de dezvoltare, îndeosebi în intervalele mai calde. De asemenea, pe fondul unor temperaturi minime din aer situate sub limitele biologice critice de rezistență (Tmin.≤-7...-10°C) a plantelor și în lipsa unui strat protector de zăpadă, vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin brunificări și arsuri ale vârfului frunzelor.

Cerealierele de toamnă (orz și grâu), în funcție de condițiile pedo-climatice și de agrotehnica aplicată, vor înregistra diferite faze de vegetație, respectiv răsărire, formarea frunzei a treia și înfrățire. Starea de vegetație se va menține, în general, bună și medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile tardive uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi medie și slabă.

La cultura de rapiță va continua dezvoltarea aparatului foliar, plantele prezentând o uniformitate și vigurozitate, per ansamblu, bună și medie, respectiv medie și slabă în culturile întârziate fenologic.
În toate plantațiile, speciile pomi-viticole își vor menține stadiul de repaus biologic, acestea fiind în general bine adaptate condițiilor de iernare.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea sistematică a viabilității plantelor la speciile de toamnă;
• Aplicarea îngrășămintelor minerale cu azot la cerealierele de orz și grâu de toamnă pe suprafețele fără strat de zăpadă;
• Lucrări de întreținere (fertilizări cu îngrășăminte organice, tăieri de rodire, tratamente fito-sanitare) în plantațiile pomi-viticole;
• Efectuarea arăturilor pe terenurile agricole fără strat de zăpadă și cu îngheț superficial la sol.


ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:                    
Dr. Elena MATEESCU   
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Anda BARBU, Maria NISTOR, Oana OPREA   
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 388 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Mewi la Agromalim 2019 ARTEX - Structuri uşoare acoperite
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?