Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimǎri privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna August 2013

Publicat: 19 iulie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice

Click pe poza pentru galerie!

Sub aspect termic, în luna august 2013 va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în centrul şi nordul ţării, valorile termice vor fi apropiate de limitele normale.

În general, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de normele climatologice în special în zonele nordice, iar în restul regiunilor agricole se vor înregistra valori sub mediile multianuale. Sunt posibile ploi locale, cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, vor fi condiţii de producere a grindinei.


Starea solului

Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb la sfârşitul lunii august 2013 va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în jumătatea de sud a ţării. În restul teritoriului agricol, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim.

 

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative la speciile prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Totodată, pe terenurile afectate de seceta pedologică se vor semnala în continuare ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, seminţe seci şi capitule reduse la floarea-soarelui, precum şi fructe/boabe mici şi deshidratate la pomii fructiferi şi viţa de vie. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite accentuate de apă în sol.

La cultura de floarea-soarelui se vor înregistra fazele de maturitate în ceară şi deplină, precum şi recoltarea, în special în semănăturile efectuate în epoca optimă.
Sub aspect fenologic, porumbul se va afla predominant la maturitatea în lapte, ceară şi deplină, la nivelul întregii ţări.

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge alungirea şi îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful va înregistra dezvoltarea tuberculilor, veştejirea vrejilor, maturitatea tehnologică şi recoltarea.

La speciile pomicole se vor semnala creşterea, dezvoltarea şi coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea la soiurile de sezon.
Viţa de vie se va afla în continuare în fazele de creştere şi coacere a boabelor, iar la soiurile de masă, maturarea şi local, recoltarea strugurilor.

 

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:

•    Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol;
•    Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
•    Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
•    Efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul arabil (0-20cm);
•    Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (erbicidări, tratamente fito-sanitare).

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel, Rodica Tudor, Anda Barbu

Vizualizat: 400 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?