Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna septembrie 2014

Publicat: 02 septembrie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice:

Click pe poza pentru galerie!

În luna septembrie va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în sud-estul şi, local, în sudul şi estul ţării, iar în restul teritoriului agricol, regimul termic al aerului va fi, per ansamblu, normal.

Sub aspect pluviometric, cantităţile de apă vor fi deficitare în regiunile estice, sudice şi sud-estice. În restul ţării, precipitaţiile vor fi apropiate de mediile climatologice, cu o tendinţă de excedent în zonele centrale.

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.


Starea solului

Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), la data de 30 septembrie 2014, va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, estul, sudul, nord-vestul şi, local, în centrul ţării. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în sud-vestul şi în centrul ţării.


Caracteristici fenologice

Per ansamblu, regimul hidrotermic din aer şi din sol va permite desfăşurarea normală a proceselor de maturare şi de coacere la culturile de câmp şi la speciile pomi-viticole, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe arealele cu deficite de apă în sol, ritmurile de creştere şi de dezvoltare ale speciilor de toamnă înfiinţate până la această dată (rapiţă şi orz) s-ar putea să evolueze mai lent.
La floarea-soarelui se vor extinde lucrările de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă finalizarea acestora.

În funcţie de data semănatului, hibrizii tardivi şi semitardivi de porumb vor parcurge maturitatea deplină la nivelul întregului teritoriu agricol, iar la cei timpurii se va continua recoltarea.

Sfecla de zahăr îşi va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar, local, va fi posibilă declanşarea maturităţii tehnologice.

Cultura de cartof se va afla în fazele de maturitate tehnologică şi de recoltare, la nivelul întregii ţări.
La speciile pomicole se vor înregistra fazele de coacere a rodului, precum şi recoltarea fructelor la soiurile ajunse la maturitatea de consum.

În toate podgoriile, la viţa de vie vor predomina fazele de acumulare a zaharurilor în boabe şi coacerea acestora, totodată continuându-se lucrările de recoltare, atât la strugurii de masă, cât şi la cei destinaţi vinificaţiei.

Rapiţa înfiinţată pe suprafeţe agricole restrânse se va afla în fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire), continuându-se totodată lucrările de semănat.


Recomandări de specialitate:

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Pregătirea patului germinativ şi însămânţarea speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil;
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon.


Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Prognozele agrometeorologice lunare le actualizăm săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro

Vizualizat: 570 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?