Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna septembrie 2013

Publicat: 06 septembrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Regimul termic al aerului în luna septembrie 2013 se va încadra în limite apropiate de mediile multianuale pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând sud-estul ţării, unde valorile temperaturilor medii ale aerului ar putea depăşi normele climatologice

Click pe poza pentru galerie!

Sub aspect pluviometric, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi deficitare în raport cu normalul perioadei, în majoritatea regiunilor.

 

Starea solului

La sfârşitul lunii septembrie 2013, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în aproape toate regiunile agricole. Rezerva de umiditate a solului va prezenta valori satisfăcătoare în nordul şi, local, în centrul ţării.

 

Caracteristici fenologice

Pe fondul menţinerii regimului termic ridicat al aerului, asociat cu deficite accentuate de apă în sol, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare fenomenul de ofilire temporară a aparatului foliar şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială/totală a acestora, precum şi forţări stadiale.

De asemenea, pe majoritatea suprafeţelor agricole, insuficienţa apei din sol va îngreuna executarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi va încetini procesele de germinare-răsărire la rapiţa de toamnă semănată în perioada optimă.
La floarea-soarelui ajunsă la maturitatea tehnologică se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.

Cultura de porumb va înregistra maturitatea deplină în toate zonele de cultură, iar la hibrizii tardivi şi semitardivi se vor declanşa lucrările de recoltare.
Sub aspect fenologic, sfecla de zahăr se va afla în fazele de îngroşare a axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină.
Cartoful va parcurge maturitatea deplină şi recoltarea, în toate bazinele de cultură.

Ȋn majoritatea plantaţiilor pomicole şi viticole se vor continua procesele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, îngălbenirea fiziologică a frunzelor şi recoltarea.
La cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă pe suprafeţe restrânse se vor semnala primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze), extinzându-se totodată suprafeţele însămânţate.

De asemenea, la orzul şi grâul de toamnă se vor declanşa lucrările de semănat, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare a solului cu apă.

Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA


Calendarul lucrărilor agricole:

• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă, în special pe arealele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
• Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă.

Vizualizat: 471 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?