Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna octombrie 2014

Publicat: 12 octombrie 2014 - 11:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice

În luna octombrie, regimul termic mediu diurn al aerului va prezenta valori apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor agricole, exceptând sud-estul şi, local, zonele sudice şi vestice ale ţării, unde temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normele climatologice.

Click pe poza pentru galerie!

În sol, la adâncimile de 5 şi 10 cm, temperaturile medii diurne se vor încadra în limite favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire, înfrunzire) la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) însămânţate în epoca optimă, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Precipitaţiile lunare prognozate vor înregistra valori peste mediile climatologice, în cea mai mare parte a teritoriului.

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

La data de 31 octombrie 2014, gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În sud-estul, estul şi, local, în sudul ţării se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă).

 

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice prognozate, pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, procesele vegetative la culturile de toamnă semănate în perioada optimă se vor desfăşura, per ansamblu, normal în aproape toate regiunile agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării, unde ritmurile de creştere şi de dezvoltare vor fi mai lente, ca urmare a temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol. Totodată, pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de apă în sol, procesele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze la rapiţă, orz şi la grâul de toamnă vor fi în stânjenite, iar lucrările de pregătire a patului germinativ pentru continuarea însămânţărilor de toamnă se vor desfăşura cu dificultate.

La hibrizii tardivi de porumb aflaţi la maturitatea deplină se vor continua - chiar definitiva - lucrările de recoltare, în special în nordul şi în centrul ţării.

Sfecla de zahăr se va afla în fazele de maturitate tehnologică şi de recoltare, iar la cartof se vor finaliza lucrările de recoltare, în toate bazinele specializate.

Din punct de vedere fenologic, rapiţa înfiinţată în perioada optimă va parcurge predominant înfrunzirea, iar în culturile tardive se vor înregistra răsărirea şi formarea primelor frunze.

În funcţie de data semănatului, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala fazele de germinare-răsărire şi, izolat, apariţia primelor frunze, totodată continuându-se lucrările de însămânţare în perioada optimă, pentru ca plantele să beneficieze de resursele termice necesare parcurgerii proceselor de călire şi de vernalizare.

În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua fazele de maturare a fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea fructelor/strugurilor, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.

 

 

Administraţia Naţională de Meteorologie

Director executiv: Dr. Elena MATEESCU

Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Maria NISTOR, Oana OPREA

 

 

 

Recomandări de specialitate:

• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;

• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;

• Urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă;

• Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi de fosfor la culturile de toamnă însămânţate în epoca optimă;

• Efectuarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Prognozele agrometeorologice lunare le actualizăm săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro 

Vizualizat: 710 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?