Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna octombrie 2012

Publicat: 09 octombrie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sub aspect termic, luna octombrie se va caracteriza printr-o vreme normală în majoritatea regiunilor agricole, iar local, în sud-estul, sudul şi vestul ţării, valorile termice vor putea depăşi mediile multianuale lunare

Click pe poza pentru galerie!

Din punct de vedere pluviometric, precipitaţiile prognozate se vor situa peste normele climatologice în cea mai mare parte a ţării, exceptând sud-estul teritoriului, unde acestea se vor încadra în limite apropiate de normele climatologice.

 

Starea solului

La sfârşitul lunii octombrie, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-20 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor agricole. Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Moldova şi, local, în vestul Banatului se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).


Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, ritmurile vegetative la speciile de toamnă se vor desfăşura, per ansamblu, normal în aproape toate regiunile agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării, unde procesele de creştere şi de dezvoltare vor fi mai lente din cauza temperaturilor minime mai scăzute din aer şi din sol.

De asemenea, pe arealele agricole unde se menţine deficitul de apă în sol, procesele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor fi stânjenite, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea efectuării semănăturilor de toamnă se vor desfăşura cu dificultate.


La hibrizii tardivi de porumb aflaţi la maturitatea deplină lucrările de recoltare vor continua şi chiar se vor definitiva, în special în nordul şi centrul ţării.

Cultura de sfeclă de zahăr se va afla predominant în fazele de maturitate tehnologică şi de recoltare, iar la cartof se vor finaliza lucrările de recoltare, în toate bazinele specializate.
Sub aspect fenologic, rapiţa semănată în perioada optimă va parcurge predominant faza de înfrunzire (2-7 frunze), iar în culturile înfiinţate tardiv se vor înregistra răsărirea şi formarea primelor frunze adevărate.

În funcţie de data semănatului, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala fazele de germinare - răsărire, precum şi, izolat, apariţia primelor frunze, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Pomii fructiferi şi viţa de vie vor înregistra maturarea fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea fructelor, respectiv a strugurilor, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor.

 

Calendarul lucrărilor agricole:


• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă;
• Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă;
• Efectuarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.

Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Oana OPREA

 

Vizualizat: 479 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?