Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna octombrie 2011

Publicat: 23 septembrie 2011 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În luna octombrie, per ansamblu, regimul termic mediu diurn al aerului va înregistra valori apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul şi local vestul ţării, unde temperaturile vor fi peste mediile multianuale

Click pe poza pentru galerie!

Sub aspect pluviometric sunt posibile depăşiri ale valorilor normale de precipitaţii în vestul, centrul şi nordul ţării, iar în restul teritoriului agricol, cantităţile de apă vor fi în general normale.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-20 cm, la sfârşitul lunii octombrie, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia unor areale din estul, sud-estul şi sudul ţării, unde se vor menţine în continuare deficite moderate de umiditate în sol.

Caracteristici fenologice

Procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor evolua în general normal, cu excepţia suprafeţelor agricole cu deficite de apă în sol, unde ritmurile vegetative ale plantelor vor fi stânjenite temporar.

Regimul hidro-termic din aer şi sol va favoriza desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a proceselor de germinare, răsărire, formarea primelor frunze adevărate, în special pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie în culturile semănate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, unde răsărirea plantelor va fi neuniformă.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de germinare-răsărire şi izolat, apariţia primelor frunze, în special la culturile înfiinţate în epoca optimă din sudul, vestul şi estul ţării.

La hibrizii tardivi de porumb din zonele nordice şi centrale aflaţi la maturitatea deplină se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare.

La cultura de sfeclă de zahăr, predominante vor fi fazele de acumulare a zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea, iar la cartof se vor definitiva lucrările de recoltare, în majoritatea bazinelor specializate.

Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge germinarea, răsărirea şi înfrunzirea (2-7 frunze).
Speciile pomi-viticole îşi vor continua coacerea şi maturarea fructelor/boabelor/lemnului, recoltarea fructelor/strugurilor, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.

Recomandări de specialitate:

• finalizarea lucrărilor de recoltarea, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului culturilor de grâu de toamnă;
• aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• efectuarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Director Executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Dumitru ANGHEL

Vizualizat: 482 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Consultanta credite si finantari nerambursabile
|
09. 26, 2011. Monday 20:49
Oferim servicii de consultanta pentru obtinerea de: credite pentru activitatea agricola si dezvoltarea fermelor, cofinantarea proiectelor europene, scrisori de confort angajante. Oferim consultanta in accesare fondurilor nerambursabile. Informatii la: Email: finantare.firme@gmail.com Telefon: 0753 865 068
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?