Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna noiembrie 2013

Publicat: 11 noiembrie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna noiembrie, regimul termic al aerului se va încadra în limite apropiate de normele climatologice, în aproape toată ţara

Click pe poza pentru galerie!

În zonele sud-estice, valorile temperaturilor medii ale aerului vor fi peste normalul perioadei, iar în cele nord-vestice şi estice, sub mediile multianuale. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori în general optime desfăşurării fazelor de vegetaţie la culturile de toamnă.

Precipitaţiile lunare prognozate vor înregistra valori peste mediile climatologice în estul, sud-estul şi în centrul ţării, iar în restul teritoriului, acestea se vor situa în limite apropiate de mediile climatologice.


Starea solului

La data de 30 noiembrie 2013, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole.

 

Caracteristici fenologice

Ȋn condiţiile agrometeorologice menţionate anterior, ritmurile de vegetaţie la speciile de toamnă se vor desfăşura în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Totodată, în zonele depresionare din nordul, centrul şi din estul ţării, procesele de creştere şi de dezvoltare ale plantelor vor putea fi încetinite, înregistrându-se chiar stagnarea temporară a acestora, în condiţiile scăderii valorilor temice din aer şi din sol sub limitele normale ale perioadei. Starea de vegetaţie a culturilor agricole se va prezenta, per ansamblu, bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.

Sub aspect fenologic, culturile de orz şi de grâu de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor înregistra fazele de înfrunzire şi de înfrăţire în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar la cerealierele semănate tardiv se vor semnala răsărirea şi apariţia frunzei a treia.

Cultura de rapiţă cultivată în sudul, în sud-estul, în estul şi în centrul ţării va parcurge predominant faza de dezvoltare a aparatului foliar.

Ȋn majoritatea plantaţiilor pomi-viticole se vor continua fazele de maturare a lemnului/coardelor şi căderea frunzelor, totodată fiind posibilă semnalarea stării de repaus vegetativ.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte minerale complexe pe bază de fosfor şi de potasiu;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Dumitru ANGHEL

Vizualizat: 461 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!