Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna noiembrie 2012

Publicat: 01 noiembrie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna noiembrie va predomina un regim termic al aerului în general normal pe aproape întreg teritoriul, exceptând sud-estul ţării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit

Click pe poza pentru galerie!

Cantităţile de precipitaţii pot depăşi normele climatologice în estul, sud-estul şi centrul ţării, iar în restul teritoriului, acestea se vor situa în limite apropiate de mediile multianuale lunare.
De asemenea, pe parcursul lunii noiembrie sunt posibile situaţii cu valori extreme de temperaturi sau precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever perioadelor respective.

 

Starea solului

La data de 30 noiembrie 2012, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-50 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În sudul, vestul şi, local, în estul ţării se va menţine fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată şi izolat puternică.

 

Caracteristici fenologice

Pe parcursul lunii noiembrie, ritmurile de vegetaţie la culturile de toamnă vor evolua în general normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole. De asemenea, în zonele depresionare, procesele de creştere şi de dezvoltare ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar, în condiţiile scăderii valorilor termice din aer şi din sol sub limitele normale ale perioadei.

Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta, per ansamblu, bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile cu deficite moderate de apă în sol.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor afla predominant în fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrăţire, în aproape toate regiunile, iar cerealierele înfiinţate tardiv vor parcurge răsărirea şi apariţia frunzei a treia.

Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra faza de dezvoltare a aparatului foliar, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie.
În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi şi la viţa de vie se vor continua fazele de maturare a lemnului/coardelor şi căderea frunzelor, totodată fiind posibilă semnalarea stării de repaus vegetativ.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte minerale complexe pe bază de fosfor şi de potasiu;
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana OPREA

Vizualizat: 561 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?