Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna martie 2014

Publicat: 10 martie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice

Click pe poza pentru galerie!

Pe parcursul lunii martie 2014 va predomina un regim termic al aerului apropiat de mediile multianuale lunare în aproape toată ţara, exceptând regiunile agricole sud-estice şi local sudice, unde temperaturile din aer se vor situa peste normalul perioadei.

Sub aspect pluviometric, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar în sud-estul ţării, acestea se vor încadra în limite apropiate de normal.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor, pe profilul de sol 0-100 cm, se va menţine în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Local, în sud-estul ţării sunt posibile deficite moderate de apă în sol.

 

Caracteristici fenologice

Ritmurile de creştere şi de dezvoltare ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole vor evolua, în general, lent pe majoritatea suprafeţelor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din estul Transilvaniei şi din nordul Moldovei, unde se va menţine starea de repaus biologic. Per ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în continuare medie şi bună, îndeosebi la cele înfiinţate în epoca optimă şi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta medie şi slabă, în special pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol.

Culturile de orz şi de grâu de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrăţire, iar la culturile tardive, vor predomina apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea.
Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra predominant faza de dezvoltare a aparatului foliar, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind în general bună şi medie.

La pomii fructiferi se va semnala în continuare starea de repaus vegetativ, iar local, pe terenurile cu expoziţie sudică, se va putea înregistra faza de umflare a mugurilor de rod.
Viţa de vie din majoritatea podgoriilor se va menţine în stadiul de repaus biologic.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.


Recomandări de specialitate:

• Continuarea verificării vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la cele pomi-viticole;
• Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi de potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi în livezi (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare).

Prognozele agrometeorologice lunare le actualizăm săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro

Vizualizat: 551 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!