Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna martie 2012

Publicat: 13 februarie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna martie, regimul termic al aerului va prezenta valori apropiate de normele climatologice, la nivelul întregii ţări

Click pe poza pentru galerie!

Sub aspect pluviometric, cantităţile lunare de precipitaţii se vor încadra în limite apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar local, în vestul şi centrul ţării acestea pot fi peste normele climatologice.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole. Local, în estul şi sudul teritoriului se vor menţine deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi izolat, puternică.

 

Caracteristici fenologice

Condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi de dezvoltare la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole, în aproape toate zonele de cultură, cu excepţia depresiunilor din centrul şi nordul ţării, unde ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi mai lente şi chiar stagnate temporar.

Starea de vegetaţie va fi în general bună şi medie la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, precum şi în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, de formare a frunzei a treia şi de înfrăţire.

Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge predominant dezvoltarea aparatului foliar.
În plantaţiile pomicole, speciile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, vişin) vor înregistra predominant umflarea mugurilor de rod, iar la seminţoase va continua starea de repaus vegetativ.

De asemenea, la viţa de vie se va menţine stadiul de repaus biologic, în majoritatea podgoriilor. Local, la soiurile timpurii din sudul şi vestul ţării se va semnala începutul fazei de „plâns”.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

 

Recomandări de specialitate:

• efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi la viţa de vie;
• pregătirea patului germinativ şi declanşarea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, lucernă), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
• continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (tăieri de rodire, fertilizări, tratamente fito-sanitare).

Vizualizat: 566 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?