Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna mai 2014

Publicat: 09 mai 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice

Click pe poza pentru galerie!

Ȋn luna mai va predomina o vreme în general normală sub aspect termic în majoritatea regiunilor agricole. Local, în centrul şi nordul ţării, temperaturile medii lunare se vor putea situa sub mediile multianuale.

La adâncimea de 10 cm, regimul termic mediu diurn al solului va prezenta valori optime desfăşurării proceselor de creştere şi de dezvoltare la culturile de primăvară înfiinţate în epoca optimă.
Precipitaţiile prognozate vor înregistra valori peste normele climatologice în aproape toată ţara, exceptând sud-estul, sudul şi vestul teritoriului, unde cantităţile de apă se vor încadra în limite normale.

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

La sfârşitul lunii mai, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură. În sud-estul şi, local, în sudul, estul şi vestul ţării se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi, local, puternică).

Ȋn cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul şi sudul ţării, unde se va semnala seceta pedologică moderată şi, izolat, puternică.

 

Caracteristici fenologice

Ca urmare, procesele de creştere şi de dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura, per ansamblu, în condiţii normale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Ȋn semănăturile înfiinţate în epoca optimă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă la cele însămânţate tardiv, precum şi pe terenurile cu deficit de umiditate în sol.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), în funcţie de data semănatului, vor înregistra predominant fazele de alungire a paiului, „burduf” şi înspicare, iar local, chiar înflorirea.

Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge faza de înfrunzire şi de înflorire pe întreg teritoriul agricol, cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile din jumătatea de sud a ţării, unde va fi posibilă declanşarea fazelor de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve.

La floarea-soarelui se va definitiva germinarea, plantele aflându-se predominant la răsărire, dezvoltarea primei perechi de frunze şi înfrunzire.

Cultura de porumb se va afla în fazele de germinare, răsărire şi apariţia frunzei a treia, la nivelul întregii ţări.

Ȋn bazinele specializate, sfecla de zahăr va parcurge răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze, iar la cartof se vor semnala fazele incipiente de vegetaţie (încolţire/răsărire), precum şi formarea/creşterea lăstarilor la soiurile timpurii.

Speciile pomicole de sâmburoase vor înregistra creşterea rodului şi coacerea în „pârgă” la soiurile timpurii de cireş, iar seminţoasele vor parcurge fazele de creştere a lăstarilor/frunzelor, legarea şi creşterea rodului.

La viţa de vie se vor continua fazele de înfrunzire şi de creştere a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, în toate podgoriile.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

 

Recomandări de specialitate:

• Lucrări agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (erbicidări, praşile manuale şi mecanice, tratamente cu insecto-fungicide);
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare la culturile de toamnă şi în plantaţiile pomi-viticole.

Vizualizat: 686 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?