Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna mai 2013

Publicat: 13 mai 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna mai va predomina un regim termic al aerului în general mai scăzut decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara

Click pe poza pentru galerie!

Local, în sudul şi sud-estul teritoriului, temperaturile medii lunare se vor putea situa la valori apropiate de mediile multianuale.

În sol, la adâncimile de 5 şi 10 cm, temperaturile medii diurne se vor încadra în limite favorabile desfăşurării proceselor de creştere şi de dezvoltare la speciile de primăvară înfiinţate în epoca optimă.
Sub aspect pluviometric, precipitaţiile prognozate vor înregistra valori peste mediile climatologice în majoritatea regiunilor, iar local, în sud-estul, sudul şi vestul ţării, cantităţile de apă se vor încadra în limite apropiate de normalul perioadei.

 

Starea solului

La data de 31 mai 2013, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sudul şi estul ţării, unde local sunt posibile deficite moderate de umiditate în sol.

În cultura de porumb, conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor. Local, în Dobrogea şi Muntenia, se va semnala seceta pedologică moderată.

 

Caracteristici fenologice

Ritmurile de creştere şi de dezvoltare ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor este bună şi medie la culturile înfiinţate în epoca optimă şi medie şi slabă la cele semănate tardiv.

Orzul şi grâul de toamnă, în funcţie de data semănatului, vor parcurge fazele de alungire a paiului, de “burduf” şi de înspicare, precum şi, izolat, înflorirea, în special în culturile semănate în perioada optimă.

Rapiţa va înregistra predominant dezvoltarea aparatului foliar şi înflorirea în majoritatea zonelor de cultură, iar în sudul şi sud-estul ţării va fi posibilă declanşarea fazelor de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve.

La floarea-soarelui continuă răsărirea, dezvoltarea primei perechi de frunze, precum şi înfrunzirea.
Cultura de porumb va parcurge germinarea, răsărirea şi formarea frunzei a treia.

În aproape toate bazinele specializate, sfecla de zahăr va parcurge faza de răsărire şi dezvoltarea primei perechi de frunze, iar la cartof se vor semnala fazele de încolţire şi de răsărire, precum şi formarea/creşterea lăstarilor la soiurile timpurii.

Pomii fructiferi vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor, formarea şi creşterea rodului în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar soiurile timpurii de cireş vor parcurge creşterea şi coacerea fructelor.
La viţa de vie se vor semnala fazele de înfrunzire şi de creştere a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, în toate podgoriile.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

• Lucrări agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (erbicidări, praşile manuale şi mecanice, tratamente cu insecto-fungicide);
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare la cerealierele de toamnă şi în plantaţiile pomi-viticole.

Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA

Vizualizat: 497 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?