Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna mai 2012

Publicat: 20 aprilie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice

Click pe poza pentru galerie!

În luna mai, regimul termic al aerului va prezenta valori în general apropiate de mediile multianuale, în aproape toată ţara. Local, în sud-vestul şi vestul ţării, temperaturile medii lunare se vor putea situa sub normele climatologice.

La adâncimea de 10 cm, temperatura medie diurnă a solului va fi cuprinsă între 11 şi 20 °C în majoritatea zonelor de cultură, limite optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de primăvară înfiinţate în epoca optimă.

Sub aspect pluviometric, cantităţile de apă prognozate vor avea valori normale, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă la data de 31 mai 2012 va prezenta valori satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (seceta pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Muntenia şi local în sudul Moldovei, sud-estul Olteniei, nord-vestul Banatului şi vestul Crişanei.

În cultura de porumb neirigată aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm (ogor), la sfârşitul lunii mai, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În sud-estul şi sudul ţării se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată şi, izolat, chiar puternică.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate anterior, procesele vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura, per ansamblu, în condiţii normale în majoritatea regiunilor agricole. La culturile înfiinţate în perioada optimă, starea de vegetaţie va fi bună şi medie, iar în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol.

La culturile de orz şi grâu de toamnă, în funcţie de data semănatului, vor înregistra predominant fazele de alungire a paiului, "burduf" şi înspicare, iar local, în jumătatea de sud a ţării, chiar înflorirea.
Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar şi înflorirea în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai avansate fiind culturile din sudul şi sud-estul ţării, unde va fi posibilă declanşarea fazelor de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve.

La floarea-soarelui se va definitiva faza de germinare, plantele aflându-se la răsărire, în faza de dezvoltare a primei perechi de frunze, precum şi de înfrunzire.

Cultura de porumb va parcurge în continuare germinarea, răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
În principalele bazine de cultură, sfecla de zahăr va înregistra răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze, iar la cartof se vor semnala fazele de încolţire şi răsărire, precum şi formarea/creşterea lăstarilor şi tuberizarea, la soiurile timpurii.

Speciile pomicole de sâmburoase se vor afla în faza de creştere a rodului şi de coacere în "pârgă" la soiurile timpurii de cireş, iar la seminţoase se produce creşterea lăstarilor/frunzelor, precum şi legarea şi creşterea rodului.

La viţa de vie se vor semnala, în continuare, fazele de înfrunzire şi de creştere a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, în toate podgoriile.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Recomandări de specialitate:

• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite ridicate de apă în sol;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare), precum şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare);
• Fertilizarea fazială a culturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu şi complexe).

Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Anghel DUMITRU

Vizualizat: 577 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?