Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna iunie 2014

Publicat: 13 iunie 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice

Click pe poza pentru galerie!

Pe parcursul lunii iunie va predomina un regim termic al aerului apropiat de normele climatologice în majoritatea regiunilor agricole, exceptând sud-estul, vestul şi, local, sudul ţării, unde vremea va fi în general mai caldă decât în mod obişnuit.

Din punct de vedere pluviometric, cantităţile de precipitaţii prognozate se vor putea înregistra în limite apropiate de mediile multianuale în centrul şi în nordul ţării, iar în restul teritoriului acestea se vor situa, în general, sub valorile normale. Izolat, ploile vor avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi de intensificări temporare ale vântului.

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

La sfârşitul lunii iunie 2014, în stratul de sol 0-100 cm, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă - în perioada cu cerinţe maxime faţă de apă - se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în sud-estul, vestul şi, local, în sudul şi în estul ţării.

Conţinutul de umiditate, pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Seceta pedologică moderată, puternică şi, local, extremă, se va semnala îndeosebi în vestul, sud-estul şi, local, în estul şi în sudul teritoriului agricol.

 

Caracteristici fenologice

Procesele de creştere şi de dezvoltare ale culturilor de câmp se vor desfăşura, per ansamblu, normal pe aproape întreg teritoriului agricol. Temperaturile maxime ridicate din aer din zilele cele mai calde vor determina o accelerare a proceselor de acumulare a substanţei uscate în bob şi de maturare la cerealierele de toamnă, îndeosebi în sudul şi vestul ţării.

Ca urmare, la culturile prăşitoare se va semnala fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială a aparatului foliar al plantelor. În general, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie la culturile însămânţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla la maturitatea în lapte, ceară şi deplină, iar în culturile tardive se va definitiva înspicarea, plantele aflându-se predominant în fazele de înflorire şi de maturitate în lapte. Totodată, la orzul de toamnă va fi posibilă declanşarea recoltării, în special în zonele de câmpie.

Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra formarea silicvelor şi a boabelor în silicve, iar, local, în sudul ţării, în culturile ajunse la maturitatea deplină va fi posibilă recoltarea.
Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui predominante vor fi fazele de înfrunzire, formarea capitulului şi înflorirea, pe majoritatea suprafeţelor cultivate.

Porumbul, în funcţie de data semănatului şi de agrotehnica aplicată, va parcurge înfrunzirea, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va înregistra apariţia paniculului.

În principalele bazine de cultură, la sfecla de zahăr vor continua fenofazele de înfrunzire, alungire şi îngroşare a axei hipocotile, iar cartoful va parcurge fazele de formare/creştere a lăstarilor laterali, tuberizare şi îmbobocire, în funcţie de gradul de precocitate al soiului.

Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) vor înregistra creşterea lăstarilor, a frunzelor şi a rodului, iar la sâmburoase (cireş, vişin, cais) va continua maturarea fructelor, fiind posibilă recoltarea acestora.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie se va afla în fazele de înfrunzire şi de înflorire, precum şi la formarea/creşterea boabelor, îndeosebi la soiurile timpurii.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.


Recomandări de specialitate:

• Lucrări de combatere a buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) la culturile prăşitoare;
• Aplicarea tratamentelor cu insecto-fungicide la speciile de câmp şi pomi-viticole;
• Fertilizarea cu îngrăşăminte minerale şi foliare la culturile de floarea-soarelui şi de porumb.

Vizualizat: 546 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?