Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna iunie 2012

Publicat: 18 mai 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sub aspect termic, luna iunie 2012 se va caracteriza printr-o vreme în general normală în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, iar local, în sud-estul şi vestul teritoriului, valorile termice se vor putea situa peste mediile multianuale

Click pe poza pentru galerie!

Din punct de vedere pluviometric, cantităţile de precipitaţii prognozate se vor încadra în limite apropiate de normele climatologice în zonele vestice, centrale şi nordice, iar în sud-estul, sudul şi estul ţării acestea pot fi sub mediile multianuale. Izolat, ploile vor avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi de intensificări temporare ale vântului.

Regimul termic al solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între:

• 20...25 °C în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi Olteniei, sud-estul Moldovei, nord-vestul Banatului;
• 19...23 °C în Maramureş, Crişana, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Banat, Moldova şi Oltenia;
• 17...19 °C, izolat în estul Transilvaniei.

Aceste temperaturi vor fi favorabile parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor agricole.

 

Starea solului

La sfârşitul lunii iunie, în stratul de sol 0-100 cm, aprovizionarea cu apa accesibilă plantelor de grâu de toamnă aflate în perioada cu cerinţe maxime faţă de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului. În Dobrogea, sudul şi estul Munteniei şi al Moldovei şi în centrul şi sudul Olteniei se va semnala fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă.

Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va situa la valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), îndeosebi pe suprafeţele agricole din sud-estul, sudul, estul şi, local, vestul ţării.

În majoritatea regiunilor agricole, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime.

 

Caracteristici fenologice

Procesele de creştere şi de dezvoltare ale culturilor de câmp vor evolua în general normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperaturile maxime ridicate din aer vor determina o accelerare a proceselor de acumulare a substanţei uscate în bob şi de maturare la cerealierele de toamnă, în special în sudul şi vestul ţării.

Per ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie în semănăturile înfiinţate în epoca optimă şi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile agricole afectate de secetă pedologică.

La cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă se vor continua maturitatea în lapte, ceară şi deplină, iar culturile tardive îşi vor definitiva fazele de burduf şi de înspicare, parcurgând înflorirea şi maturitatea în lapte. De asemenea, la orzul de toamnă se vor declanşa lucrările de recoltare, îndeosebi în zonele de câmpie.

Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra formarea silicvelor şi a boabelor în silicve, iar local, în jumătatea de sud a ţării, plantele vor parcurge faza de maturitate deplină, totodată fiind posibilă declanşarea recoltării.

Floarea-soarelui va parcurge înfrunzirea, formarea capitulului, precum şi înflorirea, îndeosebi în vestul ţării.
Porumbul, în funcţie de data semănatului şi de agrotehnica aplicată, îşi va continua predominant fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrunzire, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va semnala apariţia paniculului.

Sfecla de zahăr se va afla la dezvoltarea aparatului vegetativ, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar cartoful va parcurge fazele de formare/creştere a lăstarilor laterali, de tuberizare şi de îmbobocire, în funcţie de gradul de precocitate al soiului.

Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) vor înregistra creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului, iar la sâmburoase (cireş, vişin, cais) se va continua maturarea fructelor şi recoltarea.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va parcurge fazele de înfrunzire şi de înflorire, precum şi formarea şi creşterea boabelor, în special la soiurile timpurii.

 

Recomandări de specialitate:

• Aplicarea irigaţiilor pe terenurile cu deficite de apă în sol;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) la culturile prăşitoare;
• Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la speciile de câmp şi pomi-viticole;
• Fertilizarea cu îngrăşăminte minerale şi foliare la culturile de floarea-soarelui şi porumb.

Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Anghel DUMITRU, Oana OPREA

Vizualizat: 373 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga A inceput INDAGRA! Semănat în sistem No-till
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?