Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna iulie 2013

Publicat: 08 iulie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe parcursul lunii iulie va predomina un regim termic mediu al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând centrul şi nordul ţării, unde valorile termice medii lunare vor fi apropiate de normele climatologice

Click pe poza pentru galerie!

Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii vor înregistra valori sub mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul ţării.

 

Starea solului

La sfârşitul lunii iulie 2013, pe profilul de sol 0-100 cm, conţinutul de umiditate în cultura de porumb se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. În sud-estul, sudul, estul şi, local, în vestul teritoriului agricol se va semnala fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă.

 

Caracteristici fenologice

Pe fondul regimului termic din aer şi din sol mai ridicat decât în mod normal, atât procesele de coacere şi de maturare la culturile de toamnă, cât şi ritmul de creştere şi de dezvoltare la speciile prăşitoare vor fi intensificate pe majoritatea suprafeţelor agricole, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

De asemenea, în zilele cele mai calde, ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice (30...32 grade C) de rezistenţă ale plantelor, la culturile prăşitoare se va manifesta, în continuare, fenomenul de ofilire temporară, răsucirea frunzelor în orele de amiază, precum şi forţări stadiale, îndeosebi pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică din sudul, sud-estul, estul şi, local, vestul ţării.

Fenologic, la cultura de grâu de toamnă se va definitiva maturitatea în ceară, continuându-se totodată maturitatea deplină şi recoltarea. La culturile semănate în epoca optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge înflorirea şi maturitatea în ceară pe majoritatea suprafeţelor cultivate, cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie. Izolat, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea maturităţii depline.

Cultura de porumb va înregistra fazele de înflorire şi de mătăsire, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va semnala maturitatea în lapte şi ceară. În culturile întârziate fenologic va predomina faza de apariţie a paniculului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi, per ansamblu, bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite accentuate de apă în sol.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr vor predomina fazele de alungire şi de îngroşare a axei hipocotile, la nivelul întregii ţări.

Cartoful, în funcţie de data plantatului, se va afla la formarea şi creşterea tuberculilor. Pe suprafeţele cu deficite ridicate de umiditate din sol se va înregistra uscarea prematură a vrejilor.

La pomii fructiferi, speciile de seminţoase vor parcurge fazele de creştere şi de dezvoltare a rodului, precum şi acumularea zaharurilor în fructe, iar la soiurile de sâmburoase (cais, piersic, prun), se vor înregistra maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie vor continua fazele de creştere şi de dezvoltare a boabelor, iar la soiurile timpurii de consum se vor semnala acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor.

 

Calendarul lucrărilor agricole:


• Lucrări de recoltare, transport şi depozitare la cerealierele de toamnă şi la fructele de sezon;
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA

Vizualizat: 571 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?