Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna iulie 2011

Publicat: 27 iunie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice. Regimul termic mediu diurn al aerului în luna iulie se va încadra în limite apropiate de normele climatologice în aproape toată ţara, exceptând zonele estice, sud-estice şi vestice, unde valorile termice din aer vor putea depăşi mediile multianuale.

Click pe poza pentru galerie!

Cantităţile de precipitaţii prognozate se vor situa în limite apropiate de normalul perioadei în vestul, centrul şi nordul regiunilor agricole, iar în estul, sud-estul şi local în sudul teritoriului, cantităţile de apă se vor situa sub normele climatologice lunare.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

În cultura de porumb neirigată, la sfârşitul lunii iulie, pe profilul 0-100 cm, rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafeţe extinse din sudul, sud-estul şi local în estul ţării se va semnala fenomenul de secetă pedologică, cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă.

Caracteristici fenologice

În luna iulie, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În zilele cele mai calde, va fi posibilă ofilirea temporară în orele de amiază, răsucirea şi uscarea prematură a aparatului foliar la prăşitoare, precum şi forţări stadiale în evoluţia fenologică a acestora.

În cultura de porumb, pe suprafeţele agricole cu deficite accentuate de apă va creşte procentul de plante sterile, iar la floarea-soarelui capitulele vor fi subdimensionate.

La orzul şi grâul de toamnă din centrul şi nordul teritoriului se va definitiva maturitatea ceară şi deplină, continuându-se totodată recoltarea. În celelalte regiuni agricole, se vor finaliza lucrările de recoltare.

Floarea-soarelui se va afla în faza de înflorire pe majoritatea suprafeţelor cultivate, iar în sudul, sud-estul şi vestul ţării se va extinde faza de maturitate ceară. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie spre bună pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare de apă în sol.

Pe unele areale din sud-estul, sudul şi estul teritoriului, precum şi în extremitatea de vest a Banatului şi Crişanei, starea de vegetaţie se va deprecia, din cauza menţinerii deficitelor ridicate de apă din sol.
Porumbul îşi va continua fazele de apariţia paniculului, înflorire şi mătăsire în majoritatea zonelor de cultură, iar în jumătatea de sud a ţării se vor extinde suprafeţele cu plante aflate în faza de maturitate lapte.

La hibrizii extratimpurii şi timpurii din extremitatea de sud a Munteniei se va declanşa faza de maturitate ceară, izolat fiind posibilă apariţia fenomenului de „şiştăvire” a bobului, îndeosebi pe terenurile afectate de seceta pedologică puternică şi extremă.

La sfecla de zahăr se va semnala alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar la cartof, formarea şi creşterea tuberculilor. Pe suprafeţele cu deficite accentuate de umiditate în sol se va înregistra în continuare uscarea prematură a vrejilor, precum şi subdimensionarea tuberculilor la cartof.

La speciile seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zahărului, iar la sâmburoase (cais, piersic), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

În majoritatea podgoriilor de viţă de vie se va înregistra creşterea şi coacerea boabelor.

 

Recomandări de specialitate:

• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol pentru asigurarea unui nivel optim al consumului de apă al plantelor;

• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile), a bolilor şi dăunătorilor (tratamente fito-sanitare) în culturile prăşitoare şi pomi-viticole;

• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;

• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a fructelor şi cerealierelor de toamnă.

Vizualizat: 540 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?