Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna ianuarie 2013

Publicat: 02 ianuarie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice

Click pe poza pentru galerie!

În luna ianuarie 2013, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a teritoriului. În centrul şi nordul ţării, valorile temperaturilor medii diurne ale aerului se vor încadra în limite apropiate de mediile climatologice.
Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii vor fi per ansamblu normale, la scara întregii ţări.

 

Starea solului

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii ianuarie se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol.

 

Caracteristici fenologice

Pe parcursul lunii ianuarie 2013, atât speciile de câmp, cât şi cele pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în majoritatea regiunilor agricole. Totodată, în zilele cele mai calde vor fi posibile reluări temporare ale proceselor de vegetaţie, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul ţării.

Pe terenurile agricole unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-10...-15...-20 °C), precum şi în absenţa unui strat protector de zăpadă va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, în special în semănăturile înfiinţate în afara epocii optime.

Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi de grâu de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, iar în culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia.

Rapiţa semănată în perioada optimă se va afla în faza de înfrunzire, pe toate suprafeţele cultivate.
Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua starea de repaus biologic, speciile având o bună rezistenţă la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Tel.: 021 3163116
Fax: 021 3163143
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 325 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?