Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna ianuarie 2012

Publicat: 23 decembrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sub aspect termic, în luna ianuarie 2012, regimul termic al aerului va înregistra valori apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţǎrii

Click pe poza pentru galerie!

Din punct de vedere pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a ţǎrii. Local, în zonele vestice şi centrale, cantitǎţile de apǎ se vor putea situa peste normele climatologice.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.


Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilǎ plantelor de grâu de toamnǎ pe profilul de sol 0-100 cm la sfârşitul lunii ianuarie 2012, va prezenta valori satisfǎcǎtoare şi apropiate de optim în majoritatea regiunilor agricole. Pe unele areale din sud-estul, vestul şi local estul ţǎrii se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetǎ pedologicǎ moderatǎ).

 

Caracteristici fenologice

Per ansamblu, culturile de toamnǎ şi speciile pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ în cea mai mare parte a zonelor de culturǎ. Pe fondul temperaturilor minime negative ale aerului, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţǎ a plantelor (-7…-10….-15 °C), pe suprafeţele agricole fǎrǎ strat protector de zǎpadǎ sau cu strat superficial (sub 10 cm) vor fi posibile vǎtǎmǎri ale aparatului foliar prin brunificǎri şi arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile înfiinţate în afara epocii optime.

Totodatǎ, alternanţa înghet-dezgheţ la sol va determina producerea fenomenului de “descǎlţare” a plantelor de orz şi grâu de toamnǎ. Starea de vegetaţie a culturilor va fi pe ansamblu bunǎ şi medie în semǎnǎturile efectuate în perioada optimǎ, respectiv medie şi slabǎ la cele întârziate fenologic, nepregǎtite pentru rezistenţa la condiţiile de iernare.

Orzul şi grâul de toamnǎ însǎmânţate în epoca optimǎ vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi înfrǎţire (10-100%), plantele având 1-2 fraţi bine dezvoltaţi, iar culturile tardive se vor afla la rǎsǎrire şi apariţia frunzei a treia.

Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge predominant dezvoltarea aparatului foliar, cu o stare de vegetaţie în general bunǎ şi medie.

Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua repausul vegetativ, în toate plantaţiile.


Recomandări de specialitate:

• continuarea efectuǎrii controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• efectuarea arǎturilor pe terenurile agricole fǎrǎ strat de zǎpadǎ şi cu îngheţ superficial la sol;
• aplicarea de îngrǎşǎminte minerale complexe la cerealierele de toamnǎ şi organice la speciile pomi-viticole.

 

Director Executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare:Maria NISTOR, Oana Alexandra OPREA

Vizualizat: 482 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!