Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna ianuarie 2011

Publicat: 11 ianuarie 2011 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna ianuarie 2011 va predomina un regim termic al aerului în general normal în majoritatea regiunilor agricole, iar în nordul şi centrul ţării temperaturile medii ale aerului pot fi mai scăzute faţă de normele climatologice.

Click pe poza pentru galerie!

Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), pe aproape întreg teritoriului agricol, însoţite de intensificări temporare ale vântului. Per ansamblu, cantităţile de apă vor fi apropiate de valorile normale în cea mai mare parte a ţării, exceptând vestul şi centrul ţării, unde precipitaţiile se vor putea situa peste mediile multianuale lunare. Local, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, conţinutul de umiditate accesibilă plantelor la sfârşitul lunii ianuarie 2011 se va încadra în limite optime şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. De asemenea, pe unele suprafeţe agricole din Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, se va menţine o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, speciile de câmp şi pomiviticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În condiţiile scăderii temperaturilor minime negative ale aerului sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-7...-10oC), pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare şi arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile de toamnă semănate în afara epocii optime. Local, din cauza procesului de îngheţ-dezgheţ al solului, va fi posibilă producerea fenomenului de „descălţare” a plantelor la cerealierele de toamnă (orz şi grâu).

Totodată, la speciile cu o bună rezistenţă la temperaturile scăzute şi bine pregătite la condiţiile din timpul iernii, starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie, iar la culturile întârziate fenologic şi cu o rezistenţă mai redusă la stresul termic din anotimpul de iarnă, vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.

În funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă vor predomina fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%).

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa semănată în epoca optimă se va afla la înfrunzire, plantele având în medie 9-15 frunze, starea de vegetaţie a culturilor prezentându-se în general bună şi medie, respectiv slabă pe suprafeţele agricole unde aparatul foliar va fi afectat parţial sau total de temperaturile minime din aer, îndeosebi pe terenurile fără strat protector de zăpadă.

Recomandări de specialitate:

• efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţă de vie;

• aplicarea îngrăşămintelor organice în vii şi în livezi;

• administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

Vizualizat: 625 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!