Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna februarie 2014

Publicat: 10 februarie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: Sub aspect termic, luna februarie se va caracteriza printr-o vreme, în general, normală pe întreg teritoriul agricol al ţării

Click pe poza pentru galerie!

Precipitaţiile prognozate vor fi apropiate de normele climatologice în aproape toate zonele de cultură, exceptând sud-vestul ţării, unde cantităţile de apă vor putea fi deficitare.

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

La sfârşitul lunii februarie 2014, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

 

Caracteristici fenologice

Ca urmare, speciile de rapiţă, de orz şi de grâu de toamnă, precum şi cele pomi-viticole îşi vor continua repausul vegetativ la nivelul întregii ţări. Temperaturile minime din aer şi din sol, posibile în intervalele cele mai reci, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-10...-15 grade C), vor putea determina îngălbenirea şi uscarea frunzelor bazale, precum şi brunificarea vârfului acestora, îndeosebi în culturile înfiinţate tardiv.

De asemenea, pe terenurile cu un strat protector de zapadă, procesele vegetative ale plantelor se vor putea desfăşura, per ansamblu, normal. Totodată, din cauza alternanţei proceselor de îngheţ-dezgheţ ale solului, la culturile de toamnă s-ar putea înregistra fenomenul de “descălţare” a plantelor.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor menţine în fazele de răsărire, de formare a frunzei a treia sau de înfrăţire, în toate regiunile agricole ale ţării.
Rapiţa semănată în perioada optimă se va afla, în continuare, în faza de înfrunzire, în majoritatea zonelor de cultură.
La speciile pomicole şi viticole se va semnala starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.

 

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea controlului biologic în vederea determinării viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a evoluţiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri) în vii şi în livezi;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă.

Prognozele agrometeorologice lunare le actualizăm săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro

Vizualizat: 403 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga A inceput INDAGRA! Semănat în sistem No-till
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?