Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna februarie 2012

Publicat: 23 ianuarie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Per ansamblu, luna februarie se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, la nivelul întregii ţări

Click pe poza pentru galerie!

Cantităţile de precipitaţii prognozate se vor încadra în limite apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor agricole, iar local, în sud-vestul şi vestul teritoriului, acestea se vor putea situa sub normele climatologice.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.


Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Seceta pedologică fiind moderată şi local puternică, în sud-estul, sudul şi, local, în estul şi vestul ţării se vor semnala deficite de umiditate în sol.


Caracteristici fenologice

Culturile agricole şi speciile pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cu excepţia intervalelor mai calde, când vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi de dezvoltare, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul ţării.

De asemenea, în centrul şi nordul ţării, scăderea temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-10...-15 °C) vor putea afecta aparatul foliar al plantelor prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe suprafeţele fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă (sub 10 cm).

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, iar culturile întârziate fenologic se vor afla în fazele de răsărire şi apariţie a frunzei a treia. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, iar în semănăturile înfiinţate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi medie şi slabă. Totodată, în condiţiile alternanţei îngheţ-dezgheţ a solului se va putea semnala fenomenul de „descălţare” a culturilor.

La cultura de rapiţă din centrul, sudul şi sud-estul ţării se va continua faza de înfrunzire, plantele având o uniformitate şi vigurozitate per ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile întârziate fenologic.
La speciile pomi-viticole se va semnala repausul biologic, în majoritatea plantaţiilor.

 

Recomandări de specialitate:

• continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la speciile de toamnă;
• efectuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire etc.) în plantaţiile pomi-viticole.

Vizualizat: 483 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!