Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna februarie

Publicat: 04 februarie 2013 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Per ansamblu, luna februarie 2013 se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic în majoritatea regiunilor agricole, iar local, în sud-estul şi sudul ţării, temperaturile medii lunare ale aerului se vor putea situa peste normele climatologice

Click pe poza pentru galerie!

Se prognozează cantităţi de precipitaţii apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând zonele sud-vestice şi nordice, unde local, acestea se vor putea situa sub valorile normale.

 

Starea solului

La sfârşitul lunii februarie, în cultura grâului de toamnă gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în toate zonele de cultură.

 

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole vor înregistra în continuare starea de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, unde local, în perioadele calde, vor fi posibile reluări temporare ale proceselor vegetative, îndeosebi la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă.

Totodată, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice de rezistenţă (Tmin. ≤-10...-15 °C) a plantelor, pe suprafeţele agricole fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor. De asemenea, în condiţiile alternanţei îngheţ-dezgheţ a solului se va putea semnala fenomenul de “descălţare” a plantelor.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă şi bine adaptate la condiţiile de iernare vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se, per ansamblu, bună şi medie. Culturile înfiinţate tardiv se vor afla în fazele de răsărire şi apariţie a frunzei a treia, vigurozitatea şi uniformitatea plantelor fiind, în general, medie şi slabă.

Cultura de rapiţă va înregistra înfrunzirea, plantele prezentând în general o stare de vegetaţie bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.

În toate plantaţiile, speciile pomi-viticole îşi vor menţine stadiul de repaus vegetativ, acestea fiind în general bine adaptate condiţiilor de iernare.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot la cerealierele de toamnă pe suprafeţele fără strat de zăpadă;
• Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşaminte organice, tăieri de rodire, tratamente fito-sanitare) în vii şi livezi.

Vizualizat: 525 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?