Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna decembrie 2012

Publicat: 07 decembrie 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna decembrie se caracterizează printr-o vreme normală sub aspect termic în majoritatea regiunilor agricole, iar în sud-estul ţării, valorile medii diurne ale aerului se pot situa peste mediile multianuale

Click pe poza pentru galerie!

Precipitaţiile prognozate vor înregistra valori peste normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând sud-estul şi local vestul ţării, unde cantităţile de apă se vor încadra în limite normale.

 

Starea solului

La sfârşitul lunii decembrie, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică) se vor înregistra îndeosebi în sud-estul, sudul şi estul teritoriului agricol.

 

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate anterior, în cea mai mare parte a regiunilor agricole se vor înregistra ritmuri lente de creştere şi de dezvoltare a plantelor la speciile de toamnă, local fiind posibilă chiar stagnarea temporară a proceselor biologice. În zonele cele mai reci din jumătatea de nord a ţării, plantele se vor afla în repaus vegetativ.

Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi, per ansamblu, bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de pe parcursul iernii.

În funcţie de data semănatului şi de condiţiile pedo-climatice, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge fazele de răsărire, de formare a frunzei a treia şi înfrăţirea, la scara întregii ţări.
La cultura de rapiţă va continua înfrunzirea, pe întreg teritoriul agricol al ţării, starea de vegetaţie a plantelor fiind în general bună şi medie.

La speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic, în toate plantaţiilor, acestea fiind în general bine adaptate condiţiilor de iernare.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi în livezi.

Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA

Vizualizat: 345 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?