Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna august 2011

Publicat: 25 iulie 2011 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe parcursul lunii august 2011, temperatura medie diurnă a aerului va înregistra valori peste mediile multianuale lunare în estul, sud-estul şi local în vestul ţării, iar în restul teritoriului agricol, regimul termic va prezenta valori apropiate de normalul perioadei

Click pe poza pentru galerie!

Din punct de vedere pluviometric, precipitaţiile prognozate se vor putea situa sub mediile multianuale în sud-estul şi sudul ţării, iar în restul teritoriului, cantităţile de apă se vor apropia de normele climatologice lunare.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

La sfârşitul lunii august 2011, aprovizionarea cu apa accesibilă plantelor neirigate de porumb pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana şi cea mai mare parte a Moldovei. În centrul şi nordul ţării, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.

Caracteristici fenologice

Pe parcursul lunii august, procesele vegetative la principalele culturi agricole se vor desfăşura în ritmuri în general normale, cu excepţia zonelor agricole unde se menţin deficite de apă în sol; acestea vor fi stânjenite, semnalându-se deprecierea stării de vegetaţie la speciile prăşitoare prin uscarea aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave, seminţe seci la floarea-soarelui), plante sterile şi implicit, calamitarea parţială a culturilor de porumb şi floarea-soarelui.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui în regim irigat va parcurge fazele de maturitate ceară şi deplină, continuându-se totodată lucrările de recoltare în zonele agricole din jumătatea de sud a ţării.

Hibrizii semitardivi şi tardivi de porumb vor înregistra predominant fazele de maturitate ceară şi deplină la nivelul întregului teritoriu agricol, iar la cei extratimpurii şi timpurii, semănaţi în epoca optimă din sudul ţării, se va semnala maturitatea deplină.

În centrul, nordul şi vestul ţării, la sfecla de zahăr se vor continua fazele de îngroşare a axului hipocotil şi acumulare a zahărului în rădăcini, iar la cartof, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor, precum şi maturitatea tehnologică şi recoltarea la soiurile de vară.

În majoritatea plantaţiilor, la speciile pomicole (măr, gutui, păr, prun) se vor înregistra dezvoltarea rodului, coacerea în pârgă şi formarea mugurelui terminal, precum şi recoltarea eşalonată a fructelor ajunse la maturitatea tehnologică.

Viţa de vie îşi va continua creşterea şi acumularea zahărului în boabe, cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie în podgoriile din vestul, centrul şi nordul ţării, respectiv medie şi slabă în zonele afectate de seceta pedologică.

 

Recomandări de specialitate:

• recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
• eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• pregătirea terenului prin efectuarea unor lucrări superficiale adaptate conţinutului de umiditate din sol şi fără o mobilizare accentuată a solului, ca urmare a deficitului de apă;
• efectuarea arăturilor în vederea însămânţării în epoca optimă a culturilor de toamnă, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Vizualizat: 395 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?