Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna aprilie 2011

Publicat: 28 martie 2011 - 15:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Per ansamblu, luna aprilie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, iar local, în regiunile sud-estice şi vestice, valorile temice se pot situa sub normele climatologice

Click pe poza pentru galerie!

La adâncimea de 5 cm, temperatura medie diurnă a solului va înregistra valori favorabile continuării lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară (floarea-soarelui şi porumb) şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) în semănăturile din prima urgenţă (mazăre, ovăz, orzoaică, sfeclă de zahăr).

Se prognozează ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură, iar local în sud-estul, sudul şi vestul ţării, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va menţine la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură. Local, pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia şi Oltenia este posibil să se înregistreze fenomenul de secetă pedologică moderată.

Gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar local, în sudul şi sud-estul ţării, se vor semnala deficite moderate de umiditate.

Caracteristici fenologice

Procesele de creştere şi de dezvoltare ale speciilor de toamnă se vor desfăşura în general normal în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia depresiunilor din centrul ţării, unde ritmurile vegetative vor fi uşor mai lente.

Starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului şi în culturile semănate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă se vor afla la înfrăţire şi alungirea tulpinii. În culturile tardive se vor definitiva fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţirea.

În Moldova, Muntenia, Dobrogea şi Transilvania rapiţa va parcurge fazele de înfrunzire, alungire a tulpinii, precum şi de apariţie a inflorescenţelor, îndeosebi pe terenurile din jumătatea de sud a ţării.

În plantaţiile pomicole, la soiurile timpurii şi extratimpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş vişin, prun) se vor semnala fazele de dezmugurire şi de înflorire. La seminţoase (măr, păr, gutui) se va înregistra înmugurirea, dezmugurirea şi, izolat, apariţia butonilor florali.

În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie se va afla în fazele de înmugurire, dezmugurire şi, local, de înfrunzire.

 

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă etc.);
• Pregătirea unui pat germinativ bine mărunţit pentru semănatul/plantatul culturilor prăşitoare;
• Semănatul culturilor de primăvară (sfecla de zahăr, floarea-soarelui, porumb);
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere pentru combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare).

Vizualizat: 765 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Grajduri, Ferme Agricole, Structuri Usoare
|
03. 30, 2011. Wednesday 11:18
Stimati domni, Va anuntam ca DIALUST SRL producator de PANOURI SANDWICH-TERMOIZOLANTE, PROFILE ZINCATE “U”; “L”; “Z”; “C” si OMEGA, TIGLA METALICA, TABLA CUTATA, produce si ofera FERME AGRICOLE, HALE AGRICOLE, STRUCTURI USOARE PENTRU HALE SI GRAJDURI. In asteptarea raspunsului dvs., Cu stima, Andrei Duda Director Vanzari DIALUST 2000 IMPEX SRL Mobil: 004-0731-306.490 Tel.: 004-021-351.00.02 Fax: 004-021-351.00.03 E-mail: andrei@dialust.ro andrei_duda@yahoo.com Site: www.dialust.ro
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?