Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul iulie - august 2010

Publicat: 16 iunie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna iulie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Pe parcursul lunii august se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Click pe poza pentru galerie!

Sub aspect pluviometric, în luna iulie cantităţile de precipitaţii vor fi în general deficitare comparativ cu cerinţele faţă de apă ale speciilor prăşitoare în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele centrale şi nordice, unde acestea vor putea fi apropiate de valorile medii multianuale lunare.

Pe parcursul lunii august se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în nordul şi centrul ţării va predomina un regim termic al aerului în general normal. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în aproape toată ţara. Totodată, cantităţile de apă vor fi apropiate de valorile medii multianuale în majoritatea zonelor de cultură, iar în sudul şi sud-estul ţării, precipitaţiile se pot situa sub normele climatologice lunare.

Starea solului

În lunile iulie-august 2010, rezerva de umiditate în cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în regiunile agricole vestice, centrale şi nordice ale ţării. În Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi Olteniei, sudul şi estul Moldovei, precum şi în vestul Banatului şi al Crişanei, vor fi posibile deficite accentuate de apă, seceta pedologică având diferite grade de intensitate (moderată, puternică şi extremă).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În luna iulie, regimul termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, va determina forţarea proceselor biologice, precum şi ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, îndeosebi în zonele cu deficite ridicate de umiditate în sol din sudul, sud-estul şi estul ţării.

De asemenea, în condiţiile accentuării stresului hidrotermic din aer şi sol, la porumb va fi posibilă creşterea procentului de plante sterile, iar la floarea-soarelui, subdimensionarea capitulelelor.

În zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, grâul de toamnă va parcurge predominant faza de maturitate deplină (10-100%), iar în restul teritoriului se vor putea definitiva lucrările de recoltare încă din prima decadă a lunii.

Floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire (30-100%) şi maturitate ceară (10-100%), iar local, în sudul ţării, se va putea declanşa faza de maturitate deplină (10-40%).

Sub aspect fenologic, porumbul îşi va continua apariţia paniculului (80-100%), înflorirea-mătăsirea (40-100%) şi maturitatea lapte (10-100%). Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile din jumătatea de sud a ţării, în special hibrizii extratimpurii şi timpurii, la care se va semnala maturitatea ceară (10-30%).

În majoritatea plantaţiilor, seminţoasele se vor afla în fazele de creştere a frunzelor/rodului, acumularea zahărului şi coacerea fructelor, iar sâmburoasele, la maturarea fructelor şi recoltarea eşalonată a acestora. La viţa de vie se vor înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor în toate podgoriile, iar la soiurile timpurii de masă se va declanşa coacerea în „pârgă”.

Pe fondul stresului hidric asociat cu cel termic din aer şi sol de pe parcusul lunii august, la culturile prăşitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui) procesele de maturare vor fi în continuare forţate, îndeosebi în sud-estul, sudul, estul şi local în vestul ţării. Pe fondul consumului maxim (6-7 mm/zi) de apă al plantelor, se vor semnala în continuare ofilirea şi răsucirea aparatului foliar în orele amiezii, precum şi uscarea parţială/totală a frunzelor bazale.

Floarea-soarelui îşi va definitiva maturitatea în ceară (100%), aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%) la nivelul întregii ţări. De asemenea, în jumătatea sudică a ţării, se vor extinde lucrările de recoltare.

Cultura de porumb se va află în fazele de maturitate în lapte (90-100%) şi ceară (20-100%) în jumătatea de nord a ţării, precum şi maturitate deplină (10-100%) în restul teritoriului agricol, plantele având 2-3 ştiuleţi bine dezvoltaţi. La hibrizii extratimpurii şi timpurii din sudul ţării se va declanşa recoltarea pe suprafeţe extinse.

În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole vor parcurge creşterea şi coacerea fructelor/boabelor, precum şi acumularea zaharurilor. Totodată, se vor putea efectua lucrările de recoltare la soiurile de sezon aflate la maturitatea de consum.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

• combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) în culturile prăşitoare;

• aplicarea irigaţiilor pe terenurile cu deficite accentuate de apă în sol;

• efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la cerealierele de toamnă şi fructele de sezon;

• eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director Executiv: Dr. Cornel Soci               
Şef Laborator Agrometeorologie: Dr. Elena Mateescu
Colectiv de elaborare: Elena Mateescu, Dumitru Anghel
Tel: 021 3163116
e-mail: relatii@meteoromania.ro
web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 824 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?