Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul februarie - aprilie

Publicat: 11 februarie 2009 - 18:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Condiţiile agrometeorologice din luna februarie se vor caracteriza în general printr-un regim termic mediu diurn al aerului normal în majoritatea regiunilor agricole ale ţării şi uşor mai ridicat în zonele de cultură din estul ţării.

Temperaturile medii ale aerului se vor situa între -5 şi 3oC, apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Caracteristici hidro-termice din aer şi sol

Condiţiile agrometeorologice din luna februarie se vor caracteriza în general printr-un regim termic mediu diurn al aerului normal în majoritatea regiunilor agricole ale ţării şi uşor mai ridicat în zonele de cultură din estul ţării. Temperaturile medii ale aerului se vor situa între -5 şi 3oC, apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Maximele din aer se vor încadra între 1 şi 7oC în aproape toată ţara, posibil mai ridicate în intervalele calde, până la 15oC. Valorile minime vor fi cuprinse între -10 şi 0oC, pe aproape întreg teritoriul agricol, mai scăzute până la -20oC fiind posibile în depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploaie dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar în jumătatea de nord a ţării se pot depăşi cantităţile normale pentru această perioadă. Local, sunt posibile intensificări de scurtă durată ale vântului.

Per ansamblu, pe parcursul lunii martie, va predomina o vreme normală sub aspect termic în majoritatea regiunilor agricole. Regimul termic mediu diurn al aerului va prezenta valori cuprinse între -1 şi 7oC, apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări. Valorile maxime din aer vor oscila în general între 6 şi 12oC, iar în zilele calde, acestea pot depăşi 25oC, în special în sudul ţării.

Temperaturile minime ale aerului vor oscila, per ansamblu, între -7 şi 3oC, iar în nopţile cele mai reci pot scădea sub -10oC, în depresiunile nordice şi centrale, determinând producerea îngheţului la sol. Cantităţile de precipitaţii se vor situa, în general, peste valorile medii multianuale în vestul, centrul şi nordul teritoriului, iar în restul ţării acestea vor fi normale. În prima parte a lunii vor mai fi posibile ninsori şi intensificări de vânt.

Sub aspect termic, luna aprilie se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în aproape toată ţara. Temperaturile medii diurne ale aerului se vor încadra între 4 şi 13oC, apropiate de cele medii multianuale în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Maximele din aer se vor situa între 10 şi 20oC în majoritatea regiunilor agricole, valori mai ridicate, de până la 25oC, fiind posibile în intervalele calde, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

Temperaturile minime vor fi cuprinse între -1 şi 9oC, în întreaga ţară, iar în nopţile cele mai reci, vor fi posibile valori sub -5oC în depresiunile din nordul ţării, producându-se îngheţ la sol şi brume târzii. Regimul pluviometric se va încadra în general în limite normale, în cea mai mare parte a ţării.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, pe suprafeţele agricole din Bărăgan şi Dobrogea este posibil să se semnaleze deficite de apă, seceta pedologică fiind moderată şi izolat chiar puternică.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă prezintă valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, cu excepţia unor areale din sudul şi sud-estul ţării, unde se va înregistra fenomenul de secetă pedologică moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În luna februarie, speciile de câmp şi pomi-viticole vor parcurge stadiul de repaus biologic în majoritatea regiunilor, exceptând intervalele calde, când vor fi posibile reluări lente ale proceselor vegetative, în special pe arealele agricole din jumătatea de sud a ţării.

În zilele cele mai reci, când temperaturile minime se vor situa sub limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-10...-15oC), vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar, prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, în special la culturile înfiinţate tardiv, nepregătite pentru rezistenţa la condiţiile de iernare şi fără strat protector de zăpadă.

La cerealierele de toamnă semănate în epoca optimă, starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie, iar în semănăturile întârziate fenologic, plantele vor prezenta o uniformitate şi vigurozitate slabă, iar densitatea redusă. Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla predominant în repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor, iar la speciile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, vişin), în zilele cele mai calde va fi posibilă declanşarea fazei de înmugurire, în special pe terenurile cu expoziţie sudică. În zonele depresionare, scăderea temperaturilor din aer sub -15oC (prag biologic critic) va putea afecta viabilitatea mugurilor de rod, în special la speciile timpurii de cais şi piersic aflate în faza de înmugurire-dezmugurire.

Pe parcursul lunii martie, procesele fiziologice ale plantelor agricole se vor desfăşura în general în condiţii normale, fiind chiar intensificate în zonele de câmpie, ca urmare a regimului termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, îndeosebi pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în diferite faze fenologice, în funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, respectiv formarea frunzei a 3-a, înfrăţirea şi începutul alungirii tulpinii, în special pe suprafeţele agricole din sudul ţării. Plantele vor prezenta o stare de vegetaţie diferenţiată în teritoriu, respectiv medie şi bună la culturile semănate în epoca optimă şi slabă spre medie, la cele tardive.

Speciile pomicole se vor afla predominant în faza de înmugurire şi dezmugurire, iar la speciile timpurii de cais şi piersic va fi posibilă declanşarea fazei de înflorire, în special în jumătatea de sud a ţării. La viţa de vie se va înregistra faza de „plâns” în majoritatea podgoriilor, iar local, în sudul ţării, se va semnala începutul înmuguririi. Începând din a doua parte a lunii, condiţiile agrometeorologice vor permite, în general, desfăşurarea campaniei de însămânţare la culturile din prima urgenţă.

Luna aprilie va favoriza desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole în ritmuri normale, în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia depresiunilor din nordul şi centrul ţării, unde acestea vor fi mai lente. Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrăţire, alungirea tulpinii şi chiar înspicare, pe suprafeţele agricole din sudul şi vestul ţării.

La soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) vor predomina fazele de înflorire, polenizare şi creşterea rodului, precum şi înfrunzirea, iar la seminţoase (măr, păr, gutui), înmugurire, dezmugurire şi înflorire. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire, creşterea frunzelor şi a lăstarilor.

Regimul termic din aer şi sol va favoriza desfăşurarea campaniei de însămânţare la culturile de primăvară (floarea soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr), precum şi parcurgerea primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la cele semănate în epoca optimă.

Calendarul lucrărilor agricole de sezon

- Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a mugurilor de rod la viţă de vie şi pomii fructiferi;

- Pregătirea patului germinativ în vederea semănatului la culturile de primăvară;

- Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe în culturile de toamnă;

- Continuarea aplicării tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi;

- Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare) şi aplicarea îngrăşămintelor complexe în culturile prăşitoare.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director General: Dr. Ion Sandu
Şef Laborator Agrometeorologie: Dr. Elena Mateescu
Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Oana Oprea, Dumitru Anghel, Mariana Baciu
e-mail: relaţii@meteo.inmh.ro
web: www.inmh.ro

Vizualizat: 676 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?