Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 9-22 iunie 2010

Publicat: 09 iunie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15... 25° C, abaterile termice pozitive fiind de 1... 3° C, în aproape toate zonele de cultură.

Click pe poza pentru galerie!

Se prognozează un regim pluviometric în general normal, posibil deficitar în sudul şi sud-estul ţării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului, local cu aspect de vijelie.

 

Starea solului

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă aflat în perioada cu cerinţe maxime faţă de apă (burduf, înspicare, înflorire), pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe majoritatea arealelor agricole. Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei se va înregistra fenomenul de secetă moderată, puternică şi chiar extremă.

Pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, în cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptând unele suprafeţe din sud şi sud-est, unde se vor semnala deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele de creştere şi dezvoltare se vor desfăşura în general în ritmuri uşor intensificate datorită regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

De asemenea, pe fondul menţinerii unei bune aprovizionări cu apă a solului, starea de vegetaţie se va prezenta în continuare bună şi medie, cu precădere la culturile semănate în perioada optimă. În cele întârziate, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi slabă spre medie, în special pe terenurile afectate de secetă pedologică moderată din sud-estul şi sudul ţării.

La orzul şi grâul de toamnă însămânţate în epoca optimă se vor înregistra fazele de înspicare (70-100%) şi înflorire (10-100%) în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Cele mai avansate fenologic se vor afla la maturitate în lapte (10-60%) pe unele suprafeţe din jumătatea de sud a ţării. În semănăturile tardive se va semnala creşterea tulpinii (90-100%), fazele de „burduf” şi înspicare (10-90%).

La rapiţa din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, se va semnala formarea silicvelor şi a boabelor în silicve, iar în jumătatea de sud a ţării, va fi posibil începutul maturităţii depline.

Floarea soarelui va parcurge dezvoltarea aparatului foliar şi formarea capitulului, pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar înflorirea se va extinde în jumătatea de sud a ţării, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate în general bună.

La porumb, predominantă va fi faza de înfrunzire, în aproape toate zonele de cultură, iar local, în sudul şi vestul ţării, apariţia paniculului, îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor semnala în continuare dezvoltarea aparatului vegetativ, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar la cartof, îmbobocirea şi înflorirea, la soiurile de vară.

În toate plantaţiile, pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor afla la creşterea rodului, lăstarilor şi frunzelor, iar la sâmburoase (cireş, vişin, corcoduş, cais) se va continua maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

Viţa de vie va parcurge faza de înflorire, legare şi creştere a boabelor la soiurile timpurii din sudul Olteniei, Munteniei, Dobrogei, Moldovei şi Transilvania, cu o stare de vegetaţie ce se va menţine în general bună.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite ridicate de apă în sol;

• Continuarea efectuării tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp şi pomi-viticole;

• Combaterea buruienilor (erbicidări, prăsile manuale şi mecanice) în culturile prăşitoare.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Dumitru Anghel

Vizualizat: 615 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?