Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 8 - 21 aprilie 2009

Publicat: 07 aprilie 2009 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Vremea va fi uşor mai rece decât în mod obişnuit, excepţie făcând estul ţării, cu temeperaturi normale. Ploi locale abundente, vânt şi chiar averse sunt posibile, îndeosebi în vestul, centrul şi sudul ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului uşor mai scăzut decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării, exceptând regiunile estice unde va predomina o vreme în general normală.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 5 şi 10ºC, abaterile termice negative fiind de 1 şi 3ºC, în aproape toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 8 şi 16ºC în majoritatea regiunilor agricole, valori mai ridicate, peste 25ºC, fiind posibile în zilele cele mai calde, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea sudică a ţării.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 1 şi 5ºC la nivelul întregii ţări, mai scăzută în depresiunile nordice şi centrale (<-5ºC), unde vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 6 şi 12ºC, limite favorabile continuării lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la cele semănate în epoca optimă.

Sub aspect pluviometric se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului pe majoritatea suprafeţelor agricole, mai frecvente în vestul, centrul şi sudul ţării, unde cantităţile de apă vor putea depăşi valorile normale.

Izolat, ploile pot avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice.


Starea solului

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va menţine la valori satisfăcătoare şi apropiate de optim în majoritatea zonelor de cultură.

În sudul şi sud-estul ţării se va înregistra în continuare fenomenul de secetă pedologică moderată şi, local, chiar puternică. Gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar local în sudul, sud-vestul şi sud-estul ţării se vor menţine deficite de umiditate.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia depresiunilor din centrul ţării, unde ritmurile vegetative se vor desfăşura uşor mai lent.

Starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului şi în culturile semănate în epoca optimă, iar pe terenurile cu deficite de apă în sol, precum şi în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă vor parcurge formarea frunzei a treia (80-100%), înfrăţirea (10-100%) şi începutul alungirii tulpinii (10-50%).

În culturile tardive se va definitiva faza de răsărire, continuându-se totodată apariţia frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţirea (10-60%).

Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării se va afla predominant în faza de înfrunzire, precum şi apariţia inflorescenţelor, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului din jumătatea de sud a ţării.

În plantaţiile pomicole, la soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş vişin, prun) se vor înregistra fazele de dezmugurire şi înflorire (10-100%). La seminţoase (măr, păr, gutui) se va continua înmugurirea, dezmugurirea şi, izolat, apariţia butonilor florali.

În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge faza de "plâns", precum şi înmugurirea şi dezmugurirea (10-30%).

Pe fondul regimului termic din aer şi sol favorabil, însămânţarea culturilor de primăvară şi parcurgerea primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la cele semănate până în prezent se vor desfăşura, în general, în bune condiţii.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

- Definitivarea însămânţărilor la culturile de primăvară din prima epocă (borceag, lucernă, ovăz, orzoaică, etc.);

- Pregătirea unui pat germinativ bine mărunţit pentru semănatul culturilor prăşitoare;

- Semănatul culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb);

- Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;

- Efectuarea lucrărilor de întreţinere pentru combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare);

- Finalizarea tăierilor de rodire şi a tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.


Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 509 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!