Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 7-20 iulie 2010

Publicat: 07 iulie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod normal, în majoritatea zonelor agricole ale ţării. Regimul termic mediu diurn al aerului se va încadra între 18... 28° C, abaterile termice pozitive fiind de 1... 5° C.

Click pe poza pentru galerie!

Instabilitatea atmosferică se va menifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Pe ansamblu, precipitaţiile vor putea înregistra valori normale în nordul şi centrul ţării, iar în restul zonelor, cantităţile de apă pot prezenta o tendinţă spre deficit.

 

Starea solului

În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate accesibilă plantelor, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării. Local, în sud-estul teritoriului agricol, se vor semnala deficite moderate de apă în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor prăşitoare şi cele de maturare a bobului la cerealierele de toamnă se vor desfăşura în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Totodată, datorită temperaturilor maxime ridicate din aer, se va înregistra în continuare fenomenul de ofilire şi răsucire a frunzelor în orele de amiază la prăşitoare, plantele prezentând aparat foliar îngălbenit şi uscat parţial, precum şi ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, seminţe seci şi capitule cu diametrul redus la floarea-soarelui, în special pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică.

Lucrările de recoltare la culturile de orz de toamnă se vor putea definitiva, în majoritatea regiunilor agricole.

Grâul de toamnă aflat la maturitatea tehnologică se va recolta în continuare la nivelul întregii ţări, iar culturile semănate în afara epocii optime vor parcurge predominant fazele de maturitate în lapte, ceară şi deplină (10-100%).

Cultura de rapiţă se va afla predominant la maturitatea tehnologică (100%), continuându-se lucrările de recoltare pe aproape întreg teritoriul agricol, totodată, fiind posibilă chiar finalizarea acestora.

Funcţie de data semănatului, gradul de precocitate al hibridului şi agrotehnica aplicată, porumbul se va afla la înfrunzire (10-25 frunze) şi apariţia paniculului (30-100%) în majoritatea regiunilor agricole, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor înregistra înflorirea paniculului şi mătăsirea (10-100%), în special în culturile înfiinţate în epoca optimă. Pe ansamblu, starea de vegetaţie se va prezenta bună şi medie.

La floarea-soarelui se vor semnala fazele de formare a capitulului (50-100%) şi înflorirea (10-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi maturitatea în ceară (10-40%) pe unele suprafeţe din jumătatea de sud a ţării, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de înfrunzire, alungire şi îngroşare a axei hipocotile (50-100%).

La cartof se vor continua creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (70-100%), precum şi înflorirea (60-100%). La soiurile de vară se va semnala veştejirea vrejilor, fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice.

În cea mai mare parte a plantaţiilor pomicole, la speciile de sâmburoase şi seminţoase se vor înregistra creşterea/dezvoltarea rodului şi înfrunzirea, precum şi formarea mugurelui terminal. De asemenea, la cais, piersic şi vişin se vor continua lucrările de recoltare.

La viţa de vie vor predomina înfrunzirea, creşterea lăstarilor laterali şi înflorirea, iar la soiurile de masă, formarea şi creşterea boabelor.

Vizualizat: 460 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?