Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 7 - 20 octombrie 2009

Publicat: 08 octombrie 2009 - 00:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normală în aproape toate regiunile agricole, exceptând sud-estul ţării unde va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 şi 14°C, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura maximă
a aerului se va situa între 11 şi 20°C în majoritatea zonelor de cultură, iar în zilele cele mai calde, acestea pot atinge şi chiar depăşi 25°C, îndeosebi la începutul intervalului.

Temperatura minimă
a aerului va fi cuprinsă între 0 şi 10°C la nivelul întregii ţări, posibil mai scăzută în nopţile cele mai reci (sub -5°C), în special în depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde local, vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.

Temperatura medie diurnă
a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 8 şi 15°C în cea mai mare parte a regiunilor agricole, valori favorabile înfiinţării culturilor de toamnă, precum şi parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) la cele semănate în perioada optimă.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, exceptând zonele estice, unde acestea vor putea depăşi mediile multianuale.


Starea solului

În stratul de sol 0-20 cm (ogor) rezerva de umiditate se va menţine la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, nordul, centrul, estul şi sudul Transilvaniei, estul Banatului, centrul, nordul, vestul şi sud-estul Moldovei, nordul şi vestul Olteniei, vestul, centrul şi nord-vestul Munteniei, centrul şi sudul Dobrogei.

În Crişana, sudul şi estul Moldovei, centrul, nordul şi vestul Banatului, nord-estul, sudul şi estul Munteniei, centrul, estul şi sudul Olteniei, nordul şi estul Dobrogei, precum şi în sud-vestul Transilvaniei, se va menţine fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică şi extremă).


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic din aer şi sol va favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire, înfrunzire la culturile de toamnă semănate în epoca optimă, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului din sud-vestul, centrul şi nordul ţării.

Pe suprafeţele cu deficite de umiditate din estul, vestul şi sud-estul teritoriului agricol, ritmurile de vegetaţie la rapiţa şi orzul de toamnă vor fi stânjenite, iar lucrările de pregătire a terenurilor în vederea continuării însămânţărilor la grâul de toamnă se vor efectua cu dificultate (sol uscat, crustă şi crăpături).

La cultura de porumb (hibrizii semitardivi şi tardivi) ajunsă la maturitatea tehnologică (100%) se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregi ţări.

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr îşi va continua acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică şi recoltarea, iar la cartof se vor extinde şi chiar finaliza lucrările de recoltare.

În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge fazele de coacere şi maturare a fructelor/boabelor, precum şi a lemnului. De asemenea, la speciile ajunse la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea.

La rapiţa, orzul şi grâul de toamnă semănate la începutul epocii optime se vor semnala fazele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, plantele prezentând o stare de vegetaţie în general bună, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Lucrările agricole de sezon (recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat etc.) se vor desfăşura în general normal, exceptând zilele cu precipitaţii.


Recomandări agrometeorologice

  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţării speciilor de toamnă (orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil;
  • Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 550 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!