Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 4-31 august 2010

Publicat: 03 august 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod normal în aproape toată ţara, exceptând zonele nordice şi centrale, unde valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Regimul termic mediu diurn al aerului se va situa între 16... 27° C, mai ridicat cu 1... 4° C comparativ cu normalul perioadei.

Click pe poza pentru galerie!

Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de normele climatologice lunare în majoritatea regiunilor agricole, iar în sud-estul ţării acestea vor putea fi deficitare. De asemenea, local, în zonele vestice, centrale şi nordice, cantităţile de apă pot depăşi valorile normale. Ploile vor avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

 

Starea solului

Pe profilul de sol 0-100 cm, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb, aflat în perioada cu cerinţe maxime faţă de apă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Deficite moderate şi local ridicate de apă în sol se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, Bărăgan, sudul Olteniei şi al Moldovei, precum şi în vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele vegetative ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura în ritmuri în general normale în aproape toate zonele agricole, cu excepţia terenurilor afectate de seceta pedologică din sudul, sud-estul şi vestul ţării, unde ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi stânjenite, semnalându-se deprecierea stării de vegetaţie la speciile prăşitoare prin uscarea parţială a aparatului foliar şi subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave, seminţe seci la floarea-soarelui), având un impact negativ asupra calităţii şi cantităţii producţiilor.

La cultura de floarea-soarelui se vor continua fazele de maturitate ceară şi deplină (10-100%) în cea mai mare parte a zonelor agricole, iar local în sudul ţării va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.
În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, la porumb se va definitiva înflorirea şi mătăsirea (100%), aflându-se predominant la maturitatea lapte şi ceară (10-100%) în majoritatea regiunilor, precum şi maturitatea deplină (10-60%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii din jumătatea de sud a ţării.

În Transilvania, Moldova, Crişana şi Banat, la sfecla de zahăr predominante vor fi procesele de îngroşare şi acumulare a zahărului în rădăcină.

În principalele bazine de cultură, la cartof se vor semnala dezvoltarea tuberculilor, veştejirea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile de vară, totodată fiind posibil începutul recoltării.

În aproape toate plantaţiile pomicole se vor înregistra creşterea şi coacerea rodului, precum şi formarea mugurelui terminal, iar soiurile de vară (sâmburoase / prun, piersic şi seminţoase / măr, păr) se vor recolta eşalonat.

Viţa de vie îşi va continua creşterea şi coacerea boabelor, iar soiurile de masă vor parcurge maturarea şi recoltarea strugurilor, în toate podgoriile.

 

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm).

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Dumitru Anghel

Vizualizat: 594 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?