Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 4 - 17 noiembrie 2009

Publicat: 05 noiembrie 2009 - 01:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în aproape toate regiunile agricole ale ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -1 şi 9°C, apropiată de normalul perioadei, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 4 şi 13°C, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura minimă a aerului se va situa între -5 şi 5°C, pe majoritatea suprafeţelor agricole, valori mai scăzute (-10°C) fiind posibile în depresiunile nordice şi centrale, favorizând producerea brumei şi a îngheţului la suprafaţa solului.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori de 6 şi 13°C, favorabil pentru desfăşurarea fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă.

Sub aspect pluviometric sunt posibile precipitaţii predominant sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. Cantităţi mai însemnate de precipitaţii se pot înregistra în jumătatea de nord a ţării.


Starea solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor semnala pe suprafeţe restrânse din Moldova, Dobrogea şi Muntenia.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile menţionate, procesele vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar.

De asemenea, se vor putea finaliza însămânţările la grâul de toamnă, însă plantele nu vor fi suficient călite pentru a rezista temperaturilor minime negative din anotimpul de iarnă, situate sub pragul minim de rezistenţă a plantelor (<0°C).

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare, răsărire şi apariţia frunzei a 3-a, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie.

Funcţie de data semănatului, la rapiţă se vor înregistra germinarea şi răsărirea îndeosebi în zonele centrale şi nordice, precum şi înfrunzirea (3-8 frunze adevărate), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului din sudul, vestul şi sud-estul teritoriului agricol.

La pomii fructiferi şi viţa de vie va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului, continuându-se îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor în cea mai mare parte a plantaţiilor, procesul de călire efectuându-se în general în condiţii bune.

La viţa de vie se vor putea efectua lucrările de protecţie împotriva îngheţului (îngropatul viilor), precum şi cele de fertilizare cu îngrăşăminte organice.

În general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite continuarea lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc), cu excepţia zilelor cu precipitaţii.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole
  • Finalizarea lucrărilor de eliberare a suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi a arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă
  • Administrarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomicole
  • Efectuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 433 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!