Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 3-16 martie 2010

Publicat: 03 martie 2010 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice vor permite reluarea treptată a vegetaţiei la culturile de câmp şi pomi-viticole, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Click pe poza pentru galerie!

Procesele fiziologice ale plantelor agricole se vor desfăşura în general în condiţii normale, ritmurile de vegetaţie fiind uşor mai intense în zonele de câmpie din sudul şi sud-estul ţării. În depresiunile centrale şi nordice se va menţine starea de repaus biologic.

Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge diferite faze fenologice, în funcţie de data semănatului, respectiv formarea frunzei a 3-a şi infrăţire, iar în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării va fi posibilă apariţia fazei de alungire a tulpinii. Starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă, în culturile tardive.

În sudul, sud-estul şi centrul ţării, rapiţa îşi va continua înfrunzirea. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie.

Pomii fructiferi îşi vor menţine stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar pe terenurile cu expoziţie sudică se va semnala umflarea mugurilor de rod, îndeosebi la speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase.

Viţa de vie îşi va continua stadiul de repaus biologic în cea mai mare parte a podgoriilor, iar local va fi posibilă declanşarea fazei de „plâns”.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe majoritatea suprafeţelor agricole ale ţării.

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

În general, pe parcursul acestui interval, va predomina o vreme normală din punct de vedere termic, în cea mai mare parte a ţării, iar în sud-est, temperatura medie a aerului va fi uşor mai ridicată decât mediile multianuale.

În zilele cele mai calde vor fi posibile temperaturi maxime ale aerului de pâna la 20°C, în special în sudul şi sud-estul teritoriului, iar în intervalele mai reci, minimele pot coborî până la -10...-5°C, îndeosebi în depresiunile centrale şi de nord ale ţării.

În primele zile se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, în majoritatea zonele agricole, izolat fiind posibil să se semnaleze cantităţi excedentare de precipitaţii.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a mugurilor de rod la viţa de vie şi pomii fructiferi;

• Pregătirea patului germinativ în vederea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă;

• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe în culturile de toamnă;

• Continuarea aplicării tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: dr. Elena Mateescu, Daniel Alexandru, Dumitru Anghel

Vizualizat: 470 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
viermi de matase
|
03. 04, 2010. Thursday 10:59
m-amabonat la aceasta revista in speranta ca veti scrie si ceva in legatura cu viermii de matase.incercati si cu aceasta activitate deoarece suntem interesati.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?