Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 3-16 Februarie 2010

Publicat: 04 februarie 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general normală în aproape toată ţara şi uşor mai caldă în zonele agricole din estul ţării. În zilele cele mai calde, temperaturile maxime din aer pot depăşi 15oC, iar în intervalele cele mai reci, minimele pot coborî sub -15oC, îndeosebi în depresiunile nordice şi centrale.

Click pe poza pentru galerie!

Per ansamblu, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor de cultură, exceptând jumătatea nordică a ţării, unde acestea vor putea depăşi normalul perioadei. Local, în zonele joase şi de luncă, vor fi condiţii de producere a ceţii, izolat, asociată cu depunere de chiciură, îndeosebi în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei.

 

Starea solului

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă pe profilul 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe întreg teritoriul agricol al ţării.

 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Culturile de toamnă îşi vor menţine starea de repaus vegetativ în cea mai mare parte a zonelor agricole, cu excepţia unor suprafeţe restrânse, îndeosebi din sudul şi vestul ţării, unde în zilele cele mai calde vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare.

De asemenea, în perioadele reci, din cauza scăderii temperaturilor minime negative din aer, sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-7...-10…-15 grade), pe suprafeţele agricole fără strat protector de zăpadă sau cu un strat superficial (sub 10 cm), atât în culturile de toamna semănate în epoca optimă, cât şi în cele tardive, plantele vor fi expuse gerului şi afectate parţial (brunificare şi arsuri ale vârfului frunzelor, îngălbenirea sau uscarea celor bazale).

Totodată, din cauza producerii alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol, va fi posibilă apariţia fenomenului de "descălţare" a plantelor.

Orzul şi grâul de toamnă, semănate în epoca optimă, se menţin la înfrunzire şi înfrăţire, cu o stare de vegetaţie a culturilor medie şi bună, iar în semănăturile întârziate (după 20 octombrie) vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia, vigurozitatea plantelor fiind în general medie şi slabă, iar densitatea redusă.

În sudul, estul şi sud-estul ţării, cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar, plantele având, în medie, 4-12 frunze adevărate. În general, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate în afara perioadei optime.

Speciile pomi-viticole îşi vor continua repausul biologic în toate plantaţiile. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică, îndeosebi din jumătatea de sud a ţării, se va putea înregistra faza de umflare a mugurilor de rod, în special la soiurile pomicole timpurii de sâmburoase.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la cele pomi-viticole;
  • efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol;
  • aplicarea de îngrăşăminte organice în vii şi livezi;
  • administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.


Director General, Dr. Ion SANDU               
Şef Laborator Agrometeorologie, Dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Ana ŞERBAN

Vizualizat: 473 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?