Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 31 martie - 13 aprilie 2010

Publicat: 30 martie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării, procesele de vegetaţie vor fi mai intense, îndeosebi în zilele cele mai calde.

Click pe poza pentru galerie!

În depresiunile nordice şi centrale, procesele vegetative se vor desfăşura uşor mai lent. În general, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile de toamnă semănate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a culturilor se va menţine medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge înfrăţirea şi alungirea tulpinii, iar la culturile tardive se vor semnala fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire, la nivelul întregii ţări.

Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării se va afla predominant la înfrunzire şi apariţia inflorescentelor, cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile din jumătatea de sud a ţării.

La soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş vişin, prun) se vor înregistra fazele de dezmugurire şi înflorire, precum şi creşterea frunzelor, îndeosebi în plantaţiile din sudul, estul şi vestul ţării. La seminţoase (măr, păr, gutui) se va continua înmugurirea, dezmugurirea şi, local, apariţia butonilor florali.

La viţa de vie predominantă va fi faza de „plâns” şi înmugurire în podgoriile din jumătatea de nord a ţării, iar în restul teritoriului se va semnala umflarea mugurilor şi dezmugurirea.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă a solului în cultura grâului de toamnă, pe profilul 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

În această perioadă, va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în aproape toate zonele de cultură, exceptând jumătatea vestică a ţării, unde regimul termic al aerului va fi mai scăzut decât în mod obişnuit. Valorile medii diurne ale aerului se vor încadra între 4... 12°C, apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 7... 13°C, în cea mai mare parte a ţării, limite optime pentru continuarea semănăturilor de primăvară (mazăre, ovăz, orzoaică, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, etc.), precum şi declanşării însămânţării la porumb pe suprafeţele agricole din sudul şi vestul ţării. În regiunile centrale şi nordice, temperaturile se vor încadra între 4... 9°C.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii ţări. De asemenea, pe suprafeţele agricole din jumătatea nordică, cantităţile de precipitaţii pot fi mai însemnate.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Definitivarea însămânţărilor la culturile de primăvară din prima epocă (borceag, lucernă, ovăz, orzoaică, etc.);

• Pregătirea unui pat germinativ bine mărunţit pentru semănatul/plantatul culturilor prăşitoare;

• Semănatul culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb);

• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;

• Efectuarea lucrărilor de întreţinere pentru combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare);

• Finalizarea tăierilor de rodire şi a tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel,  Daniel Alexandru

Vizualizat: 551 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!