Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 3 iunie – 16 iunie 2009

Publicat: 03 iunie 2009 - 00:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privin regimul termic şi hidric

Pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14 şi 25ºC, abaterile termice pozitive fiind de 1 până la 3ºC, în aproape toate zonele de cultură.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura maximă a aerului se va situa între 20 şi 30ºC în majoritatea regiunilor agricole, valori mai ridicate, peste 35ºC, fiind posibile în zilele cele mai calde, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul ţării.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 10 şi 20ºC la nivelul întregii ţări, posibil mai scăzută în depresiunile nordice şi centrale (sub 10ºC).

Sub aspect pluviometric se prognozează ploi locale, cu caracter de aversă, pe majoritatea suprafeţelor agricole, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în aproape toată ţara, exceptând zonele agricole din sudul şi nord-vestul ţării, unde vor fi apropiate de mediile multianuale.


Starea solului

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă aflat în perioada cu cerinţe maxime faţă de apă (burduf, înspicare, înflorire), pe adâncimea de sol 0-100 cm se va menţine la valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în majoritatea zonelor de cultură. În centrul, nordul şi sud-vestul ţării, aprovizionarea cu apă a solului va fi satisfăcătoare.

Pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, în cultura neirigată de porumb, în stratul de sol 0-20 cm se menţin deficite accentuate de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi izolat extremă. În nordul, sud-vestul şi centrul ţării, conţinutul de apă din sol prezintă în continuare valori satisfăcătoare.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare a stresului termic şi hidric din aer şi sol, la culturile de toamnă aflate încă în faze cu cerinţe maxime faţă de apă (înspicare, înflorire, formare şi umplere bob), procesele fiziologice se vor desfăşura în condiţii nefavorabile pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică prelungită, unde se vor produce forţări stadiale în detrimentul acumulării de substanţă uscată în bob şi implicit diminuarea potenţialului productiv.

Totodată, la culturile prăşitoare, se va semnala în continuare ofilirea şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, precum şi îngălbenirea şi uscarea parţială sau totală a celor bazale.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănat în epoca optimă se va afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv înspicare, înflorire şi maturitate lapte, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Cele mai avansate fenologic vor fi culturile de orz de toamnă din jumătatea de sud a ţării, ce vor parcurge maturitatea ceară şi local, deplină. În centrul şi nordul ţării, în semănăturile efectuate după 20 octombrie se va definitiva alungirea paiului, acestea aflându-se predominant la înspicare şi înflorire.

În Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, la rapiţă se va semnala formarea silicvelor şi a boabelor în silicve, iar în jumătatea de sud a ţării, va fi posibil începutul maturităţii depline.

Floarea-soarelui îşi va continua formarea frunzei a treia şi înfrunzirea în majoritatea zonelor de cultură, iar pe unele suprafeţe din vestul şi sudul ţării, formarea capitulului, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La cultura de porumb se va înregistra predominant dezvoltarea aparatului foliar, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării.

Cultura de sfeclă de zahăr din Transilvania, Moldova şi Crişana se va afla la înfrunzire, precum şi începutul fazei de alungire/îngroşare a axei hipocotile, în special în centrul ţării.

La cartof se vor desfăşura fazele de creştere a lăstarilor laterali, tuberizare şi îmbobocire, în majoritatea zonelor de cultură.

În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) vor parcurge creşterea şi dezvoltarea fructelor, în condiţii în general bune, iar soiurile timpurii de cireş, aflate la maturitatea de consum, se vor recolta.

Viţa de vie îşi va continua fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor, apariţie a inflorescenţelor şi înflorire în majoritatea podgoriilor, iar local, în jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de masă se va înregistra formarea boabelor.


Recomandări de specialitate

- Continuarea aplicării irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite ridicate de apă în sol

- Lucrări de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, fertilizări), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului

- Aplicarea de tratamente cu insecto-fungicide la culturile de câmp şi în plantaţiile pomi-viticole

Vizualizat: 387 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!