Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 29 septembrie - 12 octombrie 2010

Publicat: 29 septembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

În acest interval se va menţine un regim termic al aerului în general normal, exceptând regiunile agricole din jumătatea estică a ţării, unde temperaturile medii lunare vor putea depăşi mediile multianuale.

Click pe poza pentru galerie!

Temperaturile medii diurne ale aerului se vor încadra între 8... 17° C, valori apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În zilele cele mai calde, temperaturile maxime din aer pot depăşi 25° C, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul ţării. În nopţile cele mai reci, minimele din aer pot scădea până la limita de îngheţ în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, favorizând producerea brumei.

În sol, la adâncimea de 5 cm, regimul termic mediu diurn se va încadra între 10... 18° C, valori favorabile pregătirii patului germinativ şi continuării semănatului culturilor de toamnă (orz şi grâu), îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la cele semănate până în prezent.

Se prognozează ploi locale pe majoritatea suprafeţelor agricole, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantităţile de precipitaţii vor fi pe ansamblu normale din punct de vedere agricol în aproape toată ţara, exceptând regiunile vestice şi centrale, unde sunt posibile depăşiri ale mediilor multianuale.

Starea solului

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm (ogor) se va menţine în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în aproape toate regiunile agricole, cu excepţia unor suprafeţe extinse din sud-estul, sudul şi local estul ţării, unde se vor semnala în continuare deficite de umiditate în sol, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile continuării lucrărilor de recoltare, atât la speciile prăşitoare, cât şi la pomii fructiferi şi viţa de vie, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. De asemenea, regimul hidrotermic din aer şi sol va permite efectuarea în bune condiţii a lucrărilor de semănat la culturile de orz şi grâu de toamnă, precum şi evoluţia fazelor de germinare, răsărire şi formare a primelor frunze la cele semănate în epoca optimă, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

În sudul, estul şi local în vestul teritoriului agricol, lipsa apei din sol va determina efectuarea cu dificultate a lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi încetinirea proceselor incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire), precum şi dezvoltarea primelor perechi de frunze la rapiţa şi orzul de toamnă.

La hibrizii tardivi de porumb se vor putea finaliza lucrările de recoltare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Cultura de sfeclă de zahăr din vestul, centrul şi estul ţării va parcurge maturitatea tehnologică, declanşâdu-se de asemenea lucrările de recoltare.

La cartoful ajuns la maturitatea tehnologică va fi posibilă finalizarea recoltării, pe majoritatea arealelor agricole.

În cea mai mare parte a plantaţiilor, la speciile pomicole şi viticole se vor continua fazele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, recoltarea, precum şi îngălbenirea şi căderea frunzelor.

Culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) înfiinţate la începutul epocii optime vor înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze, continuându-se totodată lucrările de semănat. Starea de vegetaţie se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slaba, îndeosebi pe arealele cu deficite de apă în sol.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă;

• Urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului în epoca optimă, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

• Finalizarea lucrărilor de recoltare la produsele agricole de sezon de pe ultimele suprafeţe.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel, Oana Oprea

Vizualizat: 630 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?