Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 29 iulie – 11 august 2009

Publicat: 29 iulie 2009 - 23:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privind regimul termic şi hidric

În acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit pe aproape întreg teritoriul agricol, chiar deosebit de ridicat în regiunile agricole din sudul ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15 şi 27ºC, abaterile termice pozitive fiind de 1 până la 4ºC, în aproape toată ţara.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 24 şi 32ºC, în majoritatea zonelor de cultură, posibil mai ridicată, peste 32ºC, local în zonele de câmpie, îndeosebi la începutul perioadei.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 10 şi 21ºC, la nivelul întregii ţări, cu nopţi tropicale (Tmin. >17ºC), mai frecvente pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud, în special în prima parte a intervalului.

Cantităţile de apă vor fi pe ansamblu normale, în cea mai mare parte a zonelor agricole, exceptând unele areale agricole din estul ţării, unde acestea vor fi deficitare. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului, local cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.


Starea solului

În cultura de porumb neirigată, pe profilul de sol 0-100 cm, conţinutul de umiditate se va situa la valori satisfăcătoare până la apropiate de optim în nordul, centrul, vestul şi nord-vestul ţării.

Pe areale extinse din sudul, sud-estul şi estul teritoriului se va menţine seceta pedologică cu diferite grade de intensitate (extremă, puternică, moderată).


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura într-un ritm mai intens în majoritatea regiunilor agricole, procesele vegetative fiind chiar stânjenite în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, îndeosebi pe terenurile afectate de seceta pedologică.

De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (30 şi 32 grade), la culturile prăşitoare se va semnala în continuare fenomenul de ofilire temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială/totală a acestora, precum şi forţări stadiale, în special pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

Grâul de toamnă din nordul şi centrul ţării ajuns la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafeţe.

La floarea-soarelui se va definitiva faza de înflorire, aflându-se predominant la maturitatea ceară în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. Local, în sudul Câmpiei Române, se va semnala maturitatea deplină.

Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.

Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul îşi va continua înflorirea paniculului şi mătăsirea, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor semnala maturitatea în lapte şi începutul maturităţii ceară.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr vor predomina alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar la cartof, creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local, fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice la soiurile de vară.

În majoritatea plantaţiilor pomicole, seminţoasele (măr, păr, gutui) se vor afla în fazele de creştere şi dezvoltare a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, iar sâmburoasele (piersic, prun) se vor recolta în continuare.

Viţa de vie va parcurge predominant creşterea frunzelor/lăstarilor şi dezvoltarea boabelor, iar soiurile timpurii de masă, acumularea zaharurilor şi izolat coacerea boabelor.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructele de sezon
  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului
  • Aplicarea irigaţiilor pe arealele afectate de fenomenul de secetă pedologică
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (tratamente fito-sanitare, erbicidări, etc)


Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?